A szerk.

Helyben hagyták

A szerk.

Nagyon megverték a Fideszt a január 15-i jászberényi időközi önkormányzati választáson, a Közösen Jászberényért Egyesület ellenzéki összefogása (mínusz DK, de erről később) a polgármesteri helyet több mint kétharmaddal, mind a tíz egyéni körzetet pedig 60 százalék körüli eredményekkel nyerte meg. (A „leggyengébben” szereplő ellenzéki egyéni jelölt is majd’ 57 százalékot szerezve lett első.) A 15 tagú új képviselő-testületben a Fidesznek csak négy embere lesz, valamennyien a kompenzációs listáról kerültek be.

Gyorsan szögezzük le, az országos pártpolitikai helyzetre nem lehet, és nem is akarunk következtetéseket levonni az egyáltalán nem szokványos eredménysorból; a Fidesz fojtogató egyeduralma változatlan, ahogyan az ellenzéki térfél általános helyzete sem módosult.

A város közéleti viszonyai igen sajátosan alakultak az elmúlt években. A vasárnap újrázó jobbikos polgármester, Budai Lóránt 2019 októbere óta immár a harmadik győzelmét aratta fideszes kihívói ellen, ráadásul egyre meggyőzőbb fölénnyel. Az első választást még csak 14 szavazatos előnnyel zárta, s a kormánypárt nem is hagyta annyiban az eredményt, így a választási bizottság döntése értelmében 2019 novemberében meg kellett ismételni a polgármester-választást. Másodszor 3758 voksot vert ellenfelére Budai, ám a kiegyenlített testületi erőviszonyok miatt (7-7 ellenzéki és kormánypárti plusz egy Mi Hazánk-os képviselő) borítékolható volt az újabb válság. Kívülről nem pontosan értelmezhető, valószínűleg személyes averziók miatt végül az ellenzéki szövetség DK-s tagja robbantott, amikor egy éve kiállt Budai mögül, majd a fideszes képviselőkkel együtt kezdeményezte a testület feloszlatását. Gedei József konfúz magyarázata semmit nem árult el a valódi motivációiról (ha jól dekódoltuk, akkor szerinte a felelősséget vállalni kell a helytelen útért, és ő immár vállalja, és szeretné, ha ezentúl a helyes út mentén politizálna a jászberényi önkormányzat), de pártja országos elnökségének az állásfoglalása sem vitt közelebb az igazsághoz (mely szerint megengedhetetlen árulás a Fidesszel való bárminemű közösködés).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk