A szerk.

Jutalomosztás

A szerk.

Tavaly nyáron a Metropol című kormányzati ingyenújság címlapja öles betűkkel hirdette: „Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a budapesti járókelőket?” A mellékelt térképen majd’ az összes belvárosi csomópontot megjelölték, mint lehetséges helyszíneket.

A Metropol szerkesztői mindezt úgy igyekeztek hitelesíteni, hogy cikkükben úgynevezett olvasói panaszokat közöltek részegen randalírozó, hangoskodó, agresszív koldusokról, illusztrációként pedig hajléktalanokról készült fotókat helyeztek el a szövegben. Az írás fő felelősként Karácsony Gergelyt, pontosabban a kormánypárti sajtónak akkoriban oly kedves „Karácsony Gergely-féle káoszt” nevezte meg, de sem a főpolgármestert, sem más, adott esetben kerületi illetékest nem kérdeztek az okokról, a névtelen olvasók állításainak igazságtartalmáról. Hajléktalanokat különösen nem. A cikket változtatás nélkül vette át az Origo, a Bors és a Blikk. Az Index saját forrásai­ból igyekezett hasonló tartalmat előállítani.

Mindezt azért tudjuk ilyen részletesen felidézni, mert a Metropol cikke ma is változtatások, kiegészítések nélkül olvasható. A tiltakozás ellenére is, amelyet a képeken látható érintettek egy civil szervezet segítségével tettek. Az Utcajogász Egyesület megállapította, hogy a cikkhez felhasznált fényképeken szegény emberek láthatók, jellemzően valamilyen kiszolgáltatott helyzetben: földön fekve, ájultan vagy éppen rendőri igazoltatás közben, s az is egyértelmű, hogy a Metropol a felvételeket titokban készítette, a felhasználáshoz nem kérte az érintettek hozzájárulását. Az egyesület szerint ez annak ellenére is elfogadhatatlan, hogy a hajléktalan emberek arcát kipixelezték, mivel így is felismerhetők voltak (például a ruházatuk alapján), ráadásul a Metropol megjelölte a tartózkodási helyüket is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk