A szerk.

Jutalomosztás

A szerk.

Tavaly nyáron a Metropol című kormányzati ingyenújság címlapja öles betűkkel hirdette: „Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a budapesti járókelőket?” A mellékelt térképen majd’ az összes belvárosi csomópontot megjelölték, mint lehetséges helyszíneket.

A Metropol szerkesztői mindezt úgy igyekeztek hitelesíteni, hogy cikkükben úgynevezett olvasói panaszokat közöltek részegen randalírozó, hangoskodó, agresszív koldusokról, illusztrációként pedig hajléktalanokról készült fotókat helyeztek el a szövegben. Az írás fő felelősként Karácsony Gergelyt, pontosabban a kormánypárti sajtónak akkoriban oly kedves „Karácsony Gergely-féle káoszt” nevezte meg, de sem a főpolgármestert, sem más, adott esetben kerületi illetékest nem kérdeztek az okokról, a névtelen olvasók állításainak igazságtartalmáról. Hajléktalanokat különösen nem. A cikket változtatás nélkül vette át az Origo, a Bors és a Blikk. Az Index saját forrásai­ból igyekezett hasonló tartalmat előállítani.

Mindezt azért tudjuk ilyen részletesen felidézni, mert a Metropol cikke ma is változtatások, kiegészítések nélkül olvasható. A tiltakozás ellenére is, amelyet a képeken látható érintettek egy civil szervezet segítségével tettek. Az Utcajogász Egyesület megállapította, hogy a cikkhez felhasznált fényképeken szegény emberek láthatók, jellemzően valamilyen kiszolgáltatott helyzetben: földön fekve, ájultan vagy éppen rendőri igazoltatás közben, s az is egyértelmű, hogy a Metropol a felvételeket titokban készítette, a felhasználáshoz nem kérte az érintettek hozzájárulását. Az egyesület szerint ez annak ellenére is elfogadhatatlan, hogy a hajléktalan emberek arcát kipixelezték, mivel így is felismerhetők voltak (például a ruházatuk alapján), ráadásul a Metropol megjelölte a tartózkodási helyüket is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.