A szerk.

Kinek is magyarázkodik?

A szerk.

Hadházy Ákos még július közepén szúrta ki, hogy Szijjártó Péter csak helikopteres segítséggel tudta Tolna megyei programját lebonyolítani.

Országgyűlési képviselőként a Miért helikopterrel érkezett Tolnára július 14-én, ha a szolgálati autóját is maga után küldte? című írásbeli kérdésben meg is örökítette, amelyre múlt pénteken (!) volt képes a Külgazdasági és Külügyminisztérium reagálni. Ugyanakkor, amikor Szijjártó megint csak helikopterrel röpködött.

A Magyar Levente államtitkár jegyezte válasz szerint Szijjártó csak akkor helikopterezik, ha nagyon muszáj, „programja aznap nagyon zsúfolt volt, a közép-európai térség négy külügyminiszterével folytatott budapesti tárgyalások után rendőrségi helikopterrel utazott Tolnára, ahol a Fastron Hungária Kft. versenyképesség-növelő pályázati támogatási szerződését adta át”. Ami meg az autót illeti, Magyar szerint „a szolgálati gépjármű küldésére, a Tolnára történt érkezést követő közúti közlekedés miatt volt szükség”.

Azt soha nem fogjuk megtudni, hogy miért kellett két és fél hónapig várni e pár soros válaszra, de nyilvánvaló, hogy ezt az odavetett, a lényeget nem is érintő szöveget ugyanazzal a cinikus félremagyarázással, az érinthetetlenség biztos tudatában vetették oda Hadházynak, ahogy Szijjártó jachtos kalandját is kommunikálták. A különbség legfeljebb az, hogy akkor nem Magyar Levente, hanem egy másik államtitkár, Menczer Tamás nyomta a sódert a magánélet szentségéről, meg arról, hogy „közpénzt semmilyen formában nem érintett” főnöke adriai hajókázása.

Lehet, hogy a Fastron Hungária Kft. versenyképesség-növelő pályázati támogatási szerződésének átadása nem annyira aggályos, mint az oligarcha luxusjachtján elköltött vakáció, de ugyanúgy a kiválasztottak mindenhatóságát, törvényenkívüliségét mutatja. Mivel épeszű magyarázata nincs (lásd az államtitkári választ), csakis arról lehet szó, hogy e pazarló gesztusokkal Szijjártó kivételességét, nélkülözhetetlenségét igyekszik hangsúlyozni, „lássa a nép”, micsoda fontos ember lépett szülőföldjükre. Vagyis a helikopterezés ugyanarról a tőről fakad, mint jachtozás, a kastélyépítés, az arany vécékefe.

De úgy tűnik, a jachtozással valami porszem mégis került a gépezetbe. Eddig ugyanis Szijjártó szinte megnémult, ha ügyeit firtatták, ám most, a legfrissebb helikopterezése után saját kezűleg írt Facebook-posztban igyekszik kiosztani bírálóit. „Hosszú volt a mai nap is, most pedig húzás haza pakolni, mert éjfélkor indulunk az Egyesült Arab Emirátusokba, onnan aztán Málta, Banglades és Laosz még a héten” – dicsekszik, majd azt részletezi, hogy ki mindenkivel találkozott a múlt pénteki repülőnapon. „Minimális földrajzi tudással belátható, hogy ehhez a naphoz kellett a helikopteres segítség is” – jelenti ki, majd tételesen fel is sorolja, hogy hol járt (román határ, Nagyvárad, Berettyóújfalu), mit csinált (átadott, találkozott, egyeztetett), a végén pedig felteszi a költői kérdést: „Ezek közül melyik munkát nem kellett volna elvégeznem?”

Noha Szijjártó ezt sértődötten, kioktatón közli, a korábbi magabiztosság e gesztussal megbicsaklani látszik. Ha ugyanis a balhét eddig az államtitkárok vitték el, akkor most miért ő, a hajszolt miniszter körmöl Facebook-posztot? Lehet, hogy nem is a kritikusainak szánja magyarázkodó sorait?

Figyelmébe ajánljuk