A szerk.

Különben minden tökéletes

A szerk.

Az Alkotmánybíróság (AB) jól megoldotta a nehéz házi feladatot: kedd délelőtti határozata szerint a törvényhozás „mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő a tudományos kutatásról, a fejlesztésről és az innovációról szóló törvény, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosításakor azzal, hogy nem szabályozta a jogbiztonság és a tulajdonhoz való jog érvényesülésének megfelelően az Eötvös Loránd Kutatóhálózat és a kutatóintézeti hálózat korábbi működtetője, a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat”.

Mivel e szabálytalanság rendezése kívül esik az AB hatókörén, a „taláros testület” felszólította az Országgyűlést, hogy 2023. június 30-ig orvosolja ezt az anomáliát. A határozat egyúttal kimondta azt is, hogy a 2019 júliusában elfogadott törvény egyebekben megfelel az „alkotmányos értékeknek”. Mindenki megkapta tehát a magáét, mindenkinek igaza van, még ha a kormánynak kicsit jobban van is igaza.

Három és fél évvel ezelőtt az akkori parlamenti ellenzék fordult az AB-hez a törvénymódosítás miatt, mivel az MTA átalakításáról szóló törvény alkotmányellenesen rendelkezik az akadémiai vagyon elvonásáról. A keddi csaknem 36 oldalas határozat ezt a kifogást lényegében akceptálta, egyebekben nem látott kivetnivalót a történtekben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk