A szerk.

Kurucok, sipisták

A szerk.

Tiltott szerencsejáték-szervezés miatt folytat eljárásokat online fogadási oldalak ellen az adóhatóság (NAV) illetékes főosztálya. Úgy, ahogy kell: van vizsgálat, hirdetmény, vannak határidők, felelősök stb., és a művelet végén elrendelik az adott oldalak ideiglenes (90 napos) blokkolását. A fogadási oldalak elérhetetlenné tétele a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) feladata, amely pöpecül eleget is tesz a NAV határozatainak.

A továbbiak szempontjából érdektelen, hogy manapság mennyiben lehetséges ténylegesen elérhetetlenné tenni internetes szájtot, de ebben a nagy melegben megkíméljük az olvasót mondjuk a VPN-technológia beható ismertetésétől.

A lényeg most az, hogy a magyar állam valamit elhatározott (kiiktatni az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt., illetve a kaszinókoncesszióhoz jutott "közeliek" külföldi konkurenciáját), és azt a magyar állam erre hivatott szervei végrehajtják. Jelesül: nem magyarországi szervereken futó oldalakat blokkolnak. Egyetlen pillanatra sem merült föl, hogy a feladat kivitelezhetetlen volna a miatt, mert a tiltandó online iroda külföldi szerveren fut, és kizárólag valamiféle "jogsegély" vagy mi a szösz keretében lenne csak mód a lekapcsolására; és az sem, hogy mert ezen oldalakat teljesen eltüntetni nem lehet, az állam inkább ne is tegyen semmit.

Önök tévednek, ez a vezércikk a látszat ellenére sem a kuruc.infóról, hanem a magyar kormány és az állami főhivatalok sunyításáról és hazugságairól szól. Például arról a két évvel ezelőtti akcióról, amiről anno az MTI imigyen tudósított: "Az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk megszüntetését kéri a washingtoni kongresszus tagjaitól Orbán Viktor." Merthogy a kuruc.info ("az antiszemitizmus magyarországi központja") "a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét. (...) Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért" - ez állt a magyar miniszterelnök levelében. Amire nyilvánvalóan azért volt szükség, hogy legyen kire mutogatni (tiltanánk mi, ha a jenkik engednék), amikor időről időre előkerült, hogy a szélsőjobbos portállal kéne valamit kezdeni. A mentegetőzésekben kiemelt szerepet kapott az az igazságügyi minisztériumi "érv" is, mely szerint konkrét ügy (jogsérelem) híján Magyarország nem tud jogsegélykérelemmel az Egyesült Államokhoz fordulni a náci oldal lekapcsolásáért. Nos, konkrét jogsérelemből speciel kedvükre válogathattak volna az akkurátus minisztériumi tisztségviselők (például személyes adatok, telefonszámok nyilvánosságra hozatala), mégsem tették.

De ettől függetlenül is üres duma, szánalmas mosakodás volt az egész, amivel persze a kormányzati magyarázkodások elhangzásának pillanatában is tisztában volt mindenki, ám most, a szerencsejáték-oldalak lelövésekor immár a gyakorlat is mutatja, hogy Magyarországról is megoldható külföldi szerveren futó nemkívánatos oldal - ha nem is eltüntetése, de - folyamatos üldözése. S miközben a magyar kormány tisztségviselői szívszaggatóan panaszkodtak, hogy a szólásszabadság "túl liberális" amerikai gyakorlata miatt ők teljességgel tehetetlenek az Egyesült Államokban bejegyzett szélsőjobb portállal szemben - holott éjt nappallá téve szüntetnék megfele annak elérhetőségét -, egy civil szervezet, a Tett és Védelem Alapítvány eljárást kezdeményezett az Államokban a kuruc.info feltételezett tulajdonosa ellen a portál rasszista, uszító tartalma miatt. (A vélt tulaj kilétét megint csak nem a magyar hatóságok derítették ki, hanem az atlatszo.hu.) Az ebből fakadó eljárás részeként messzire szakadt nemzettársunknak eskü alatt kellett volna vallania a bíróság előtt a kuruc.infóhoz fűződő viszonyáról, de ehelyett inkább megfenyegette az őt kérdezni szándékozó ügyvédet. A vélt tulajdonost ezért letartóztatták, majd miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték, állítólag Kanadába menekült. Ugyancsak e civil szervezet kezdeményezésére a bíróság arra kötelezte a kuruc.info amerikai proxyszolgáltatóját, hogy adja ki a portál adatait (amikből kiderülhet például az is, hogy kik szerkesztik és írják a lapot).

A civilek a hatályos amerikai törvények követésével érték el mindezt. Az NMHH a hatályos magyar törvények betartásával blokkolja a tiltottnak minősített online fogadóirodákat. Megy ez, elszánás kérdése az egész. Kuruc-ügyben azonban valamiért hibádzott az elszánás a kormányzatból. Beérte ócska hazudozással.

Figyelmébe ajánljuk