A szerk.

Lendületből

A szerk.

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Kormánypárti jelöltek 22 időközin álltak rajthoz (ha közéjük soroljuk a szolnoki 4-es körzetben egy civil szervezet jelölésével induló, de a város fideszes polgármestere által támogatott Menkó Gyulát), és ezek közül csak hármat veszítettek el. Újpesten az összellenzék jelöltje előzte meg a Fideszét, Békéscsabán a NER-kompatibilis, de civil színekben politizáló polgármester embere nyert, Kiskőrösön pedig egy független induló hagyta le a fideszest. Ellenzéki párthoz vagy pártokhoz kötődő jelölt 13 választáson indult (ideértve Szegeden Botka László egyesületének képviselőjelöltjét, Komjáti Zoltán Gábort), de az ellenzék Újpest mellett mindössze egy gyöngyösi mandátumot tudott megtartani, és ott sem fideszes, hanem független ellenféllel kellett szembenézniük.

Különösen fájó az ellenzéknek, hogy korábban általuk birtokolt önkormányzati helyeket buktak el Budapest VII. és VIII. kerületében, Nyíregyháza 3-as választókerületében, továbbá Szolnokon és Egerben. Ráadásul nem is kevéssel. Józsefváros 5-ös körzetében 2019-ben még szoros ellenzéki győzelem született, most 63 százalékot kapott a Fidesz jelöltje. Erzsébetváros 4-ben a legutóbbi helyhatósági választásokon több mint 20 százalékponttal nyert az ellenzék, most 17-tel a Fidesz, miközben a Kutyapárt jelöltje 13 százalékot kapott. Nyíregyháza 3-ban legutóbb egy hajszállal az ellenzéki jelölt kerekedett felül, most háromnegyedes (!) Fidesz-sikert regisztrálhattunk úgy, hogy az ellenzék két jelöltet is indított, az egyiket a DK, a Jobbik, az MSZP és az LMP, a másikat a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával. Szolnokon is közel volt a 75 százalékhoz a 2019-ben még második helyre szoruló Fidesz támogatottja, Egerben pedig két független indulót előzött meg a kormánypárti jelölt, miután a DK visszavonta a magáét, aki mögül több másik párt kihátrált.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk