A szerk.

Magánterület

A szerk.

Brecht népszerű Koldusoperája, ahol az alvilág és a törvény, Mr. Peachum, Tigris Brown és Bicska Maxi elválaszthatatlanok, országos méretekben zajlik évek óta, és mindannyian a nézői vagyunk.

A törvény a minap udvariasan be is mutatkozott: Simicska Lajosnak hívják. Az ő cége, a Közgép magánterületére hatoltak be nyáron az LMP aktivistái és parlamenti képviselői anélkül, hogy erre előzetesen engedélyt kértek volna a tulajdonostól, és ezért fejenként százezer forint büntetésben részesültek, immár jogerősen (a szegényebbjének méltányosságból olcsóbban megszámították).

Fogjuk rá, hogy idáig jogilag rendben van a történet, az LMP-sek nem kértek engedélyt a tulajtól, hogy tüntessenek ellene a saját telephelyén, nyilván felmerülhet a birtokháborítás lehetősége.

De talán még sincs teljesen rendben, hiszen a tüntetőknek, beszámolójuk szerint nem mondták meg a rendőrök, milyen szabálysértést kellene íziben abbahagyniuk, csak zavarták volna őket elfele. A birtokvédelmi határozatot végül a fogdában kapták meg, azon tehát aligha alapulhatott az előállításuk. A kérdés tehát, hogy jogszerű volt-e a rendőri intézkedés, amellyel szemben "engedetlenek" voltak (értsd: tovább ücsörögtek), de az sem világos, hogyan lehetett a forgalmat nem zavaró üldögéléssel megsérteni bárkinek is a jogait. A Közgép első ötlete az volt, hogy közérdekű üzem megzavarásáért nyomja fel az LMP-seket, amiről végül, úgy tűnik, lemondtak. E mellett a pofátlan önmeghatározás mellett azonban mégse menjünk el szó nélkül: a Közgép ugyanis nem közérdekű üzem, sőt ténykedése minden ponton ellentéte a közérdek fogalmának. Hogy a Közgép tollasodása közérdek legyen, az csak a parlamenti kétharmad külön bejáratú univerzumában elképzelhető.

A bíróság mérlegelt és ítélt. Vitathatóan, de nem minden alap nélkül, végtére is tényleg engedély nélkül voltak magánterületen a tüntetők. Nem az eljáró bírón akarjuk elverni a port, azt viszont nem lehet nem észrevenni, hogy az az igazságszolgáltatás, amely határozottan képes eljárni okkal felháborodott aktivistagyerekekkel, vagy puszta létükkel is szabályt sértő hajléktalanokkal és trafikból bizsut csenő kamaszlányokkal szemben, az dr. Simicska Lajoson, a Közgép tulajdonosán és társain sehogy sem talál fogást. Lényegében semmilyen eljárás nem indult abban a számtalan ügyben a kis önkormányzati disznóságoktól az égbekiáltó szemétségekig, amelyekről a sajtó az utóbbi években cikkezett. Na persze, a Közgép a százmilliárdos nagyságrendű megrendeléseihez jogszerűen jutott hozzá, jogszerűen nyer jóformán annyiszor, ahányszor elindul egy közbeszerzésen, és csak az ördögbotos hippik nem tisztelik a törvény védte magántulajdont. Jogsértés lehetősége eleve fel sem merülhet, a jog ugyanis 2010 óta azt jelenti, Fidesz, a Fidesz pedig úgy másfél évtizede azt jelenti, Orbán Viktor, Orbán Viktor pedig talán már a kollégiumi idők óta azt is jelenti, hogy Simicska Lajos. Most övék a hatalom, övék az ország, Magyarország az ő magánterületük, ahol nem lehet ám csak úgy, engedély nélkül ugrálni.

Figyelmébe ajánljuk