A szerk.

Máshogy szól

A szerk.

A Fővárosi Törvényszék kedden elutasította a Klubrádió Médiatanács elleni keresetét, ezzel lapzártánkkor gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a rádió február 15-ével elveszíti az FM 92,9 MHz-es analóg frekvenciáját, és legalább ideiglenesen csak az interneten tudja folytatni adását.

Bonyolult jogi procedúra vezetett idáig. Az NMHH Médiatanácsa tavaly szeptemberben döntött arról, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió február 14-én lejáró frekvenciahasználati engedélyét. Arra hivatkozott a hatóság, hogy a rádió a 92,9-es frekvencia hétéves használata alatt ismételt jogsértést követett el, ami abban állt, hogy egy éven belül kétszer késve adta le a műsorkvóták betartására vonatkozó adatszolgáltatási jelentést. Az NMHH új pályázatot írt ki a frekvenciára, ezen a Klubrádió mellett az ATV-csoporthoz tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület és a NER-közeli (Andy Vajna egykori médiajogásza által tulajdonolt) LBK Médiaszolgáltató indult el. Az NMHH a Klubrádió két versenytársát formai okokból kizárta, azok azonban fellebbeztek a döntés ellen, mire a Médiatanács január 20-án a jogviták jogerős lezárultáig felfüggesztette a pályázat elbírálását. Az ATV-sek időközben elálltak a jogorvoslattól, az LBK viszont nem, és mivel a bíróság február 14-ig nem fog jogerős döntést hozni, ezzel eldőlt, hogy a Klubrádió a pályázat útján nem tudja elérni, hogy megszakítás nélkül sugározhasson a 92,9-es frekvencián.

Az egyetlen reményük az a per maradt, amelyben a Médiatanács frekvenciahosszabbítást elutasító eredeti (tavaly szeptemberi) döntését támadták meg. Ezt a pert vesztették el első fokon február 9-én a Fővárosi Törvényszéken, azt pedig pár nappal korábban mondta ki ugyanez a bíróság, hogy nem ad azonnali jogvédelmet a Klubrádiónak, azaz nem teszi lehetővé, hogy a bírósági eljárások lezárultáig tovább használhassák a frekvenciájukat. A Klubrádió mindkét döntést megfellebbezi, azonban még az azonnali jogvédelem ügyében is 15 napja lesz dönteni a fellebbviteli bíróságnak – vagyis semmi nem akadályozhatja már meg, hogy hétfőn lekapcsolják az adását a 92,9-ről. A legjobb esetben is hetekre frekvencia nélkül maradnak, ám valószínűbb, hogy inkább hónapokról lesz szó, sőt Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa szerint akár egy évig is elhúzódhatnak a perek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk