A szerk.

Morális hátrány

A szerk.

Borkai Zsolt kedden bejelentette: kilép a Fideszből, és független polgármesterként fogja vezetni a várost, amelyet „13 éve együtt épít a győriekkel”. Míg egy ilyen bemondás máskor, máshol és más szájából kizárólag a képzelet szüleménye, Borkai esetében nem több szánalmas kutyakomédiánál. Orbánék még azt sem engedték meg, hogy elsőként közölje, amit kitaláltak neki, a nagy bejelentés előtti napon ugyanezt megírta a Magyar Nemzet, elmondta Hollik István a Hír Tv-ben. Sőt azt is megtudhattuk, hogy Borkainak – Orbán távollétében, aki Azerbajdzsánban fotózkodott az éppen háborús bűnök gyanújába keveredő Erdoğannal – Kövér és Kubatov előtt kellett feszengenie a szőnyeg szélén. Mivel a pártsajtó és a kormányszóvivő csak a találkozó megtörténtéről számolt be, azt nem tudhatjuk, hogy Borkaival csak nagy vonalakban közölték-e, hogy mit kell elmondania, vagy a papírt is tőlük kapta, amelyet kedden remegő kézzel szorongatott a győri városházán megtartott ún. sajtótájékoztatóján. Mindennél többet mond, hogy a magánszám 3 perc sem volt és kérdezni sem lehetett. Legfeljebb az figyelemre méltó, hogy Borkainak (vagy a közlemény szerzőjének) még így sikerült két igazán bicskanyitogató állítást belecsempésznie a szövegbe. Az egyik a „botlás”, a másik meg az az eszmefuttatás, miszerint a vele „kapcsolatos történések nem kell, hogy morális hátrányt okozzanak a Fidesznek”. És ami ebből – szerinte, szerintük – logikusan következik: „független polgármesterként a Fidesz–KDNP-vel együttműködve” fogja tovább vezetni a várost.

Borkai ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy most már nemcsak erkölcsi értelemben egy senki, de polgármesterként is az. Kétség sem férhet hozzá, hogy ezentúl legfeljebb kellemetlen biodíszlet lesz a győri városházán, akinek se szava, se hatalma. Akinek a sorsa a „dolgok állásán” múlik. Elképzelhető, hogy maholnap távozásra kényszerítik, például „megrendült egészségi állapota miatt”, de az is lehet, hogy bilincsben viszik el; netán elsötétített szobában tárolják öt évig, és legfeljebb kisebb-nagyobb ünnepségeken veszik elő, amikor garantáltan nem kerülhet a közelébe olyan győri lakos, akinek a szemébe kellene néznie. Vagy aki egy pornóújságra kérne autogramot.

De az elvakult rajongókon kívül vajon hányan lesznek, akik elhiszik ezt a kapálózást, és akik képesek elfelejteni, hogy a választások előtt a Fidesz prominensei még szigorúan magánügynek minősítették Borkai botrányát? Vagy Dr. Rákosfalvyt, meg azt, hogy volt itt néhány gyanús ügylet is, amelyek a botránnyal együtt kerültek (ismét) felszínre? Mert azt borítékolhatjuk, hogy ha Borkait el is süllyesztik a városháza liftaknájába, az új lemez továbbra is azt zengi, hogy városvezetői teljesítménye és szabadidős tevékenysége között nincs összefüggés. Meg azt, hogy Borkai csak a szabályt erősítő kivétel, és mekkora igazságtalanság már, hogy ezt a többieknek – azaz a feddhetetlen erkölcsű, derék fideszes kádereknek – kellett megszívniuk az önkormányzati választásokon.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?