A szerk.

Színjáték

A szerk.

Sajtóhírek szerint kiborult a Fidesz egy része a múlt keddi balhé miatt, amikor is a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterében a kivezényelt kopaszosztag megakadályozta, hogy Nyakó István (MSZP) elsőként érkeztesse népszavazási kezdeményezését a boltok vasárnapi zárva tartása ügyében.

A befutó így a kopaszok mentorálta „néni” – pontosabban a néni kísérője – által beadott kérdés lett. Amelyet előbb, de inkább utóbb érvénytelenít majd a bíróság, hiszen egy hasonló, a jelenleg is érvényes zárva tartás támogatására buzdító kezdeményezést már kilőtt a Kúria.

Az tehát, hogy február 23-án kopasz izomemberek akadályozták meg az MSZP politikusát jogai gyakorlásában, e hét elejére megfeküdte néhány fideszes gyomrát. Húha!

Múlt kedden a sajtó példás gyorsasággal azonosította „a nénit” és kísérőit; délutánra nagyjából világossá vált, hogy a legtöbbjüknek van valami kapcsolódása a Fidesz alelnökéhez, Kubatov Gáborhoz. Mindezek ismeretében tanulságos fölidézni az első kormánypárti reakciókat. Gulyás Gergely még aznap kijelentette, hogy sajnálatos, ami történt, de a Fidesznek nincs köze az NVI-ben történtekhez. Balog Zoltán azt nyilatkozta, hogy „bár nem ismerem a részleteket, de ha bárki bárkit a szabadságában akadályozott, el kell nyernie méltó büntetését”. Délutánra meglett a hivatalos irányvonal is, a Fidesz-sajtóközlemény: „Immár sokadjára fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni. Nyilvánvaló, hogy csak a botránykeltésben érdekeltek. Ezzel a szocialisták ma is csak a teljes alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot. A Fidesz elítéli a történteket és a szocialisták botránykeltését. A Fidesz-frakció minden, a Nemzeti Választási Irodánál történt eseménnyel kapcsolatban megfogalmazott vádat visszautasít.”

A botránykeltők Fidesz- – illetve, legyünk nagyvonalúak – Kubatov-közeliségét bizonyító információk másnap délelőtt Bencsik János képviselőből egy rövid Facebook-posztot csaltak ki: „Egy biztos, fordulóponthoz érkeztünk. Bárki is áll a megmozdulás mögött, a következmények nem maradhatnak el. Ha mégis, akkor új időszámítás kezdődik…” Aznap a kvótaügyi népszavazási kezdeményezést bejelentő sajtótájékoztatón Orbán Viktort is kérdezték a 23-án történtekről, ám a konkrét esetről szót sem ejtett, általánosságban beszélt a „nem jó” szabályokról.

Február 29-én – egy gyalázatos múlt heti előjáték után – a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) napirendjére vette a 23-ai eseményeket. Napközben kiszivárogtatták a sajtónak, hogy „a néni” zárvatartás-párti beadványa szabálytalan, mivel nem ő maga érkeztette, vagyis az MSZP-s kérdés hitelesítéséről fognak tárgyalni. Az ülésen az NVB elnöke is ezt az álláspontot képviselte, és a bizottság lényegében belátta, hogy a videofelvételeken látható jelenetek igazolják a szocialista politikus akadályoztatását. Ezek után a kormánypárti és kormányhoz közeli delegáltak többségi döntéssel mégis „a néni” beadványát hitelesítették, és az MSZP kezdeményezésével már nem kellett foglalkozniuk.

Semmi, de semmi tétje nincs annak, hogy háborog-e most néhány „névtelenséget kérő” fideszes. Inkább színjáték az egész.

A Nyakó Istvánnal történtek a lényeget tekintve semmiben nem különböznek attól a 2007-es esettől, amelyre egyébként Gulyás Gergely is emlékeztetett egy hete. A kopasz-botrány ürügyén ugyanis fölidézte, hogy nekik ellenzékben milyen „elképesztő akadályokat” kellett leküzdeni a „kormányhoz nyilvánvalóan kötődő, hobbibeadványozókkal” szemben a „szociális” népszavazás kezdeményezésekor. Alighanem Kálmán László akciójára utalt, amikor a nyelvész a fideszes kérdések nevelő célzatú átírásával azok manipulatív jellegére mutatott rá. Kálmán egyébként e-mailen küldte be a maga kérdéseit a választási bizottságnak, szó sem volt a fideszes kezdeményezőt akadályozó bölcsészkommandó bevetéséről. Noha a törvény akkor még anonimitást garantált a beadványozónak, a választási bizottság fideszes delegáltja átadta a Fidesznek Kálmán adatait. A párt még aznap kiküldte a Hír Tv-t Kálmán László lakására, elektronikus levelének nyomtatott változatát Fidesz-sajtótájékoztatón mutogatták. Kálmán napokig kapta a mocskolódó leveleket és telefonhívásokat.

Akkor az volt Orbán érdeke, hogy a Fidesz kérdéseivel legyen népszavazás, mert minden előrejelzés az ő sikerét mutatta. Most az az érdeke, hogy az MSZP ne kezdeményezhessen a vasárnapi nyitva tartásról referendumot, mert minden előrejelzés a kormány kudarcát jósolja. Mindent az dönt el, mit akar Orbán Viktor. Ennek érvényesítéséhez minden eszköz megengedett. A megfélemlítés is; mindig is az volt. Kiborulnia ezen kellene az emberarcú fideszeseknek. De még az is nagyon kevés lenne.

Figyelmébe ajánljuk