Tartalom

(2016-03-03)

Snoblesse
Publicisztika

Rudas János

Publicisztika

Csoportgondol

Miért kormányoznak Orbánék úgy, ahogy?

Több mint fél évszázada, pár évvel Fidel Castro és társai hatalomra jutása után a CIA – J. F. Kennedy elnök döntésére – a Castro-ellenes kubai emigránsokból 1400 fős, jól szervezett és kiképzett, felfegyverzett csapatot állított össze, amit 1961 áprilisában partra tett Kuba déli partjánál, a Disznó-öbölben. A terv az volt, hogy az Egyesült Államok légierejének támogatásával megsemmisítik Castro légierejét, majd kirobbantják az általános felkelést; így elkergetik Castrót és híveit, majd létrehozzák az emigránsok új hatalmát.

Egotrip

Sándor Judit

Egotrip

Testbeszéd

A női test államosítása

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) közgazdasági, szociálpolitikai, demográfiai dimenzióitól vonatkoztassunk most el – ebben az írásban női perspektívából közelíteném meg a kérdést. Mit üzen ez a támogatási rendszer a nőknek?

Ara-Kovács Attila

Egotrip

Orient expressz

Az ország, amelyik nem kell senkinek

Moldova instabilitásának és folyamatos válságának nem valamiféle etnikai vagy a terület vitatott hovatartozásából fakadó okai vannak – az igazi ok a gazdasági és a társadalmi szerkezet torzulása.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A rombolás megállításáért

A magyar statisztika Mozartja és Houdinije, Rákay Philip is tanácstalanul volna kénytelen széttárni kezeit, ha az iskolákból hétfőn távol maradt diákok létszámát kellene megbecsülnie.

A szerk.

A szerk.

Színjáték

Sajtóhírek szerint kiborult a Fidesz egy része a múlt keddi balhé miatt, amikor is a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterében a kivezényelt kopaszosztag megakadályozta, hogy Nyakó István (MSZP) elsőként érkeztesse népszavazási kezdeményezését a boltok vasárnapi zárva tartása ügyében.

A szerk.

A szerk.

A nép magában beszél

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Külpol

Parlamenti választás Szlovákiában

Külpol

Ha megy is, inkább jön

Folytatja-e Robert Fico, és ha igen, kivel? Tovább aprózódhat-e a jobboldal? Hány magyar párt marad talpon? Visszakerül-e a térképre Ján Slota volt alakulata, a Szlovák Nemzeti Párt?

Interjú

Külpol

„Saját pozícióinkat romboljuk”

Milan Nič szlovák politikai elemző a visegrádi országok uniós bajkeveréséről

A menekültválság kiélezte az EU-n belüli kelet–nyugat ellentétet, de a pozsonyi Central European Policy Institute igazgatója szerint a V4 is megosztott a kérdésben. Fordulópont lehet a hétvégi szlovák választás és a jövő heti EU-csúcs is.

Belpol

Interjú

Belpol

„Európa-ellenes népszavazás lesz”

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a kormány népszavazási kezdeményezéséről

Orbán Viktor távolodna az európai centrumállamoktól, mert minél zavartalanabbul akarja építeni illiberális államát. Szigetvári szerint ez az Európa-politika az oligarchizálódó orbáni államkapitalizmus érdeke, de nem Magyarországé. Ha nem leszünk részesei a szorosabb integrációnak, beláthatatlan időre a perifériára sodródunk.

Zene

Koncert

Zene

Egy nemes asszony

Anne Sofie von Otter újra Budapesten

A svéd mezzoszoprán nem kényeztet el minket sűrű látogatásaival – pedig milyen jó egy levegőt szívni ezzel a nagyszerű énekesnővel!

Lemez

Zene

Rekviem helyett

School Of Seven Bells: SVIIB

Szívszaggató történet a School Of Seven Bellsé: a zeneszerző, gitáros, dobos Benjamin Curtisnél alig több mint 3 éve diagnosztizáltak limfoblasztos limfómát, és a betegség még 2013 vége előtt, alig 35 évesen elvitte.

Interjú

Zene

„Átváltoztam békává”

Nik Turner szaxofonos, fuvolás, énekes

A pszichedelikus space rock alapjait a Hawkwind betonozta le. A zenekar egykori szaxofonosát barátja és zenésztársa, Lemmy temetése után értük utol telefonon, hogy reinkarnációról, békaemberekről és free jazzről beszélgessünk vele.

Opera

Zene

A jelen fogságában

Puccini: Bohémélet 2.0

„A Bohémélet majdnem az egész világon a rendezők elhanyagolt és mellőzött mostohagyermeke. A második felvonásban ugyan mindenütt csinálnak egy kis szegényes zűrzavart, de a többi csak úgy magától adódik.”

Könyv

Könyv

Könyv

Mint a rossz lelkiismeret

A barna táska. Egy hadifogoly naplója és levelezése 1914–1918

Felette irigylésre méltó, ha valaki egyszer csak talál otthon, a szekrénye mélyén egy kis barna táskát, amely tele van a nagyszülei addig ismeretlen első világháborús leveleivel és naplójával.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A labdarúgás mint kultúra

Fociműsor a Felvidékről

A friss nézőszámokból úgy tűnik, ismét elég kevesen vették észre, hogy elrajtolt az NB I. tavaszi szezonja. Igaz, amióta nemcsak a stadionokban, de, mondjuk, a Nemzeti Választási Iroda előterében is össze lehet futni a labdarúgás elkötelezett híveivel, talán ezeknek a lehangoló statisztikáknak is egyre kevésbé van vagy lesz jelentősége. Mint ahogy bármi másnak sem. A körülmények tehát, melyek között meg kéne látni a foci igaz és érintetlen csodáját, hogy is mondjuk, nem a legideálisabbak.

Színház

Színház

Színház

Lebeszélt móka

Kárpáti–Fábián–Benkó: Dongó

Legalább három témája/címe volt a darabnak, amíg a végső – végső? – kialakult: először mint román–magyar focimérkőzés került szóba, majd „belekeveredett” egy klasszikus mű, az Amphitryon (ennek most nyomát sem lelem), aztán hirdették Ustawka címen is, végül bemutatták Dongóként (ez a cím kicsit fityeg rajta, az egyik szereplő neve).

Film
Riport

Gimnáziumi igazgatóválasztás Kecskeméten

Riport

Megvédték a Bányait

Nyolc hónap után ismét van igazgatója a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumnak. A politika erőszakoskodott, a szülők, diákok, tanárok azonban nem hagyták annyiban. A városvezetés és a Klik értelmetlenül tette tönkre az iskola első félévét.

Lokál

Interjú

Lokál

„Nem rongálunk, nem lopunk”

Városi Gorillák

Elhagyott, lepusztult helyeket keresnek fel elsősorban kalandvágyból, ám fotóik segítségével megismerhetünk egy elsüllyedt világot. A budapesti urbexcsapat anonimitást kérő tagjaival beszélgettünk.

Lokál

Degradálva

A Déli pályaudvar eleganciája és kisszerűsége

„Tizennégy budai egyesület fogott össze a Déli pályaudvar áthelyezése ellen” – idéz egy 1937-es cikket a Budapest folyóirat 1972-ben, megemlítve azt a korábbi hírt is, hogy: „Kitelepítik a Déli pályaudvart Kelenföldre, ahol nagy vasúti központot építenek.”

Élet + Mód
Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó