113,6 milliárd forint szja-visszatérítést kaptak a budapestiek

  • narancs.hu
  • 2022. február 17.

Belpol

Az egy százalékokról – a visszatérítéstől függetlenül – lehet rendelkezni, ez most aktuális.

 Országosan 610 milliárd forint szja-visszatérítést utalt vissza a családoknak az állam ezekben a napokban. Ebből a Budapesten élők kapták a legnagyobb összeget: 222 ezer ember összesen 113,6 milliárd forintot – írja a Telex. 

Budapest után – a megyék összevetésében – Pest megye lakói kapták a legtöbb visszatérítést, 223 ezer ember 105,4 milliárdot, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye következik, 32,6 milliárd forint szja-visszatérítéssel.

Az egy főre jutó szja-visszatérítés összege is Budapesten volt a legmagasabb: a fővárosban átlagosan 512 ezer forintot utaltak vissza.  Családi visszatérítést 835 ezren kértek, kedvezményre pedig a gyermekes családok, a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós édesanyák voltak jogosultak.

Az állam költségvetési támogatásként visszapótolja a civil szervezeteknek és egyházaknak felajánlott egy százalékokat. A szülők még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1 százalékáról – erre még Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára figyelmeztetett tavaly novemberben.  Ez most válik aktuálissá: az adózók május 20-ig, a személyi jövedelemadó bevallásáig ugyanúgy rendelkezhetnek az egy százalékos felajánlásaikról, ahogyan eddig, függetlenül attól, hogy kaptak visszatérítést, vagy sem. 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk