12 milliárddal rövidítené a kormány a műtéti várólistákat

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 25.

Belpol

A Covid-járvány hullámai miatt gyakorlatilag leálltak a műtétek, a kormány tőkeinjekcióval gyorsítaná fel az egészségügyet.

A kormány kiemelt, 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít a koronavírus-járvány miatt elhalasztott műtétek várólistáinak rövidítésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A kormányzati támogatás összesen 12,2 milliárd forint, ebből 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárdot jövőre kapnak meg a kórházak.

Az Emmi felidézte, hogy a járvány korábbi hullámai idején hónapokra fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi beavatkozásokat. A harmadik hullám lecsengésekor, az egészségügy újraindításának részeként május 13-tól kezdődtek újra az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, ám ezek most is csak hosszas várakozás után vehetők igénybe.

Az Emmi szerint az ellátás zavartalanságát ma már nagyban garantálja, hogy az egészségügyi dolgozóknak beadták a vakcinát – a műtétre váró oltatlan betegeket pedig a vakcina mielőbbi beadatására kérik.

A Magyar Közlöny pénteki számában közölt kormányrendeletből az is kiderül, hogy a többletforrást fél éven belül kell felhasználni, 80 százalékát pedig az orvosok és szakdolgozók béren felüli juttatásaira kell fordítania az egészségügyi intézményeknek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk