Mfor: Milliókba kerülhet az Orbán-unoka spanyolországi oktatása

Belpol

Luxusövezetben vásárol villát Marbellán Orbán Ráhel és családja, nem lesz olcsó a legidősebb gyerek iskoláztatása sem.

Évente legalább kétmilliós tandíjat fizethet a miniszterelnök lánya és veje legidősebb lányuk spanyolországi oktatásáért – állítja az Mfor.hu.

Mint korábban a Blikk értesülése nyomán lapunk is beszámolt róla, Orbán Ráhel és Tiborcz István három gyermekükkel a dél-spanyolországi Marbella városába költözött, a legnagyobb lányt, Alízt pedig egy nemzetközi iskolába íratták be.

A költözésben szerepet játszhat, hogy a Tiborcz felügyelete alatt álló BDPST Group spanyolországi szállodabizniszbe fogott: a cég csütörtökön jelentette be, hogy  július 15-e óta egyik leányvállalatuk üzemelteti a spanyolországi Los Alcazares település egyik négycsillagos szállodáját.

Persze, szempont lehet a kellemes éghajlat és a sok ismerős arc is: az Mfor.hu információi szerint a helyi magyar kolónia az utóbbi időben több olyan taggal bővült, akik korábban a NER-ben kedvezményezettek voltak, állítólag a rendszer egyik nagyot bukó kommunikációs szakembere is itt él egy ideje.

A pénzügyi portál nem közölte, hogy az Orbán-unoka melyik iskolába jár Marbellán, ám úgy tudják, hogy

a jelenlegi magyar éves minimálbérnek megfelelő összegű tandíj van az intézményben, nagyságrendileg 6000 euró. 

Ezt ráadásul olyan tételek terhelik - teszi hozzá a lap - mint a beiratkozási díj vagy letét összege, amelyet a Tiborcz-család elveszít, ha év közben otthagyják az intézményt; igaz, év végén, ha maradnak, akkor visszajár. Ráadásként minden extra foglalkozásért külön kell fizetni, ahogy az étkezési díjra is kérnek plusz összeget.

Érdemes persze azt is figyelembe venni, hogy a leggazdagabb magyarokat rangsoroló legutóbbi listáján Orbán Ráhel férje, Tiborcz István harmadik éve szerepel, és a legutóbbi összeállításban 39 milliárd forintos vagyont tulajdonítottak neki.

Ebből pedig nemcsak a gyerekek minőségi oktatására, de egy menő villára is telik a dél-spanyol városban: mint az Mfor.hu  írja, a miniszterelnök veje és lánya Marbella családi házas luxusövezetében szerzett ingatlant.

A különálló villák ára itt döntően 1-4 millió euró között mozog (természetesen vannak ennél drágább „paloták” is), ami 350 millió és nagyjából másfél milliárd forint közötti összeg forintban. Ez ugyan egy átlag magyar számára csillagászati összeg, ám a budai elitnegyedek ingatlanáraival összevetve nem mondható kirívónak.

Pedig annyit költünk családpolitikára

Orbán Viktor egyébként épp a közrádiónak adott pénteki interjúban beszélt arról, hogy az unióban Magyarország költi a legtöbbet családpolitikára, és az abortuszok száma csökkent itthon, a házasságok száma nőtt, a termékenységi mutató 1,25-ről 1,5 fölé ment, szerinte a jelek biztatóak. 

Elfogadhatatlan a számunkra, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből"

- szögezte le az interjúban Orbán.

Harminc éve így tanulnak

A külföldi elitképzés mondhatni második generációs hagyománynak is számít az Orbán-családban: Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban, míg Orbán Ráhel a budapesti Corvinus Egyetem után a kizárólag Svájcban működő École hôtelière de Lausanne elit vendéglátóipari iskolában tanult tovább, befizetve az évi mintegy 15 millió forintos tandíjat. A focikarrierje után lelki vezetőként, majd  honvédként is ismertté váló Orbán Gáspár pedig a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusán vett részt, ahol a Telex információi szerint 40 millió forintba is kerülhet az egyéni képzés.

Az elit tréning költségeit ugyanakkor nem az Orbán-család, hanem az állam fizethette: a Telex úgy tudja, hogy a Honvédelmi Minisztérium tanulmányi szerződés keretében finanszírozhatta a kurzust, Orbán Gáspár pedig ötéves  belföldi szolgálatot vállalhatott a támogatásért cserébe.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk