120 ezren veszíthették el az állásukat február óta Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. május 18.

Belpol

Egy friss kutatás szerint, mely nem hivatalos adatokkal dolgozott. Két MTA-kutató a nyilvántartott munkanélküliek számát és a Google e tárgyú kereséseinek kapcsolatát vizsgálta.

A nyilvántartott munkanélküliek és a Google keresések kapcsolatát figyelembe véve úgy becsüljük, hogy a regisztrált munkanélküliek száma 2020 áprilisában meghaladhatta a 400 ezer főt, ami nagyjából 120 ezres növekedést jelent a februári állapothoz képest – ez áll abban a kutatásban, amelyet a Magyar Tudmányos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének (KRTK KTI) két kutatója, Kónya István és Köllő János jegyez, írja a hvg.hu.

A szakértők megpróbálták a „munkanélküli segélyre” vonatkozó Google keresések alapján megbecsülni a regisztrált munkanélküliség növekedését a járvány időszakában. Arról számoltak be, hogy március végén és április elején számos más, a munkanélküliséggel kapcsolatos keresőszó (mint például az állásidő, munkanélküli járadék, álláskeresési, segély, munkanélküli regisztráció) esetében is nagy, legtöbbször a 2008-2010-es válságban mértnél is sokkal nagyobb növekedés volt megfigyelhető a Google Trends idősoraiban.

(A hivatalos áprilisi adatokra még legalább nyárig várni kell.)

A kutatók szerint ugyanakkor még ennél is magasabb lehet azoknak a száma, akik elveszítették az állásukat. Hisz' sokan lehetnek olyanok, akik hiába maradnak munka és jövedelem nélkül, nem regisztráltatják magukat álláskeresőként, és jelenleg akár nem is keresnek aktívan állást: a munkahelyük újranyitására várnak.

Ilyen állásukat vesztettek lehetnek: zenészek, színészek, sportolók, szakácsok. Olyanok, akik speciális szakismeretekkel rendelkeznek, olyannal, amit a teljesen bezárt ágazatukon kívül nem igazán lehet hasznosítani – állapították meg a kutatók, akik azt is megjegyzik, hogy a koronavírus által leginkább érintett ágazatok egy részében magas a szürkén vagy feketén foglalkoztatottak aránya, akik, mivel nem tudják összegyűjteni a munkanélküli járadékhoz szükséges szolgálati időt, nem is jelennek meg a statisztikákban. De mindez nem magyar, hanem nemzetközi trend.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.