1,3 milliárd forintnyi ingatlant adott el sietve az V. kerületi önkormányzat

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Belpol

Rendkívüli ülésen döntöttek az eladásokról, az ellenzék szerint nem volt szó valódi versenyről. 

Több újabb V. kerületi önkormányzati ingatlan eladásáról döntött a kormánypárti többségű képviselő-testület csütörtökön – írja a Telex. A döntést az ellenzéki képviselők (öten) nem támogatták, így a 9 fideszes igen szavazatával ment át.

December 16-ára rendkívüli testületi ülést hívott Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes belvárosi polgármester, hogy mintegy 1,3 milliárd forintnyi önkormányzati ingatlant még karácsony előtt áruba bocsáthasson, bár legutóbb a múlt héten volt rendes ülés, ahol ezek nem kerültek napirendre.

Tavaly ilyenkor Szentgyörgyvölgyi – a veszélyhelyzet nyomán – egyszemélyben döntött 2,2 milliárd forintnyi ingatlan eladásáról, de az önkormányzati ingatlanvagyonból most újabb, érdekes szempontok alapján kiválasztott helyiségek kerülnek ki.

Az önkormányzat összesen hét üzleti és irodacélú ingatlant értékesít (közülük kettő is az Arany János utcában van, amelyet éppen most fognak felújítani, kormányzati támogatással):

  • Aulich utca 8.–Báthory utca 9., több ingatlan, összevonva 574 millió forintért

  • Báthory utca 5. – 123 millió 600 ezer forintért

  • Arany János utca 18. – 159 millió forintért

  • Arany János utca 34. – 159 millió forintért

  • Bástya utca 18. – 182 millió 655 ezer forintért

  • Semmelweis utca 9. – 117 millió 585 ezer forintért 

Az ellenzéki pártok közös, Tiéd a Belváros nevű frakciójának vezetője, Kovács Alex Gábor a Facebookon arról írt, hogy az ingatlanok értékesítésére a pályázatot "titokban" írták ki, a határidőket rövidre szabták, és egy kivételével minden ingatlanra csak egy ajánlat érkezett, gyakorlatilag ugyanakkor összeget kínálva, mint ami a pályázati kiírásban szerepel.

"Valódi versenynek nyoma sincs, minden lezongorázva. A fideszes kerületvezetés a látszatra sem ad"

– tette hozzá. Kovács azt is felvetette, hogy a Fővárosi Önkormányzat elővásárlási joga volt az ingatlanokra, és kérdés, hogy vajon normális tájékoztatást kapott-e az üzlethelyiségek eladásáról. 

 

Az önkormányzat azt közölte a lappal, hogy "a nyílt pályázatok évek-évtizedek óta hasonló tartalommal és körben, valamennyi jogszabályi kritériumnak megfelelve kerülnek meghirdetésre (Önkormányzat honlapján, kerületi újságban, hirdetőtáblán jelenik meg). A pályázati eljárás nyíltsága és átláthatósága – ahogy korábbiakban is – biztosított."

(Borítóképünkön Szentgyörgyvölgyi Péter kerületi polgármester)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk