1,7 milliárdba kerültek a népszámláláshoz rendelt új tabletek, most a tárolásért is fizetni kell

  • narancs.hu
  • 2023. január 12.

Belpol

Az új eszközök tokkal együtt nettó 1,7 milliárd forintba kerültek, de korábban vett tableteket is használtak. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 1,7 milliárd forintért vásárolt új táblagépeket a 2022-es népszámláláshoz, amelyeknek a tárolásáért is kifizettek nettó 240 millió forintot – írja az Átlátszó a közadatigénylése alapján. A KSH a lap sajtómegkeresésére nem válaszolt, majd a közadatigénylésre csak betekintési lehetőséget biztosított.

A népszámlálás tavaly november végén fejeződött be, a mintegy 23 ezer számlálóbiztos első ízben kizárólag digitális formában rögzítette a Magyarországon élők adatait. A felelős önkormányzatok a számlálóbiztosoknak Lenovo és Samsung táblagépeket osztottak ki, a SIM-kártyával ellátott gépeket a KSH szerezte be. 

Az Átlátszó által megtekintett iratokból kiderült, hogy a népszámláláshoz 26 500 új tabletet rendeltek. A Lenovo (TB-X505L tab M10 LTE) modellek darabonként 59 830 forintba kerültek, a hozzájuk való tokok pedig darabonként 4037 forintot kóstáltak. Az új eszközök tokkal együtt nettó 1,7 milliárd forintba kerültek. A beszerzés egy 2017-es keretszerződésből valósult meg, és a tableteket már 2020-ban leszállították, csak a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a népszámlálást 2021-ről 2022-re.

A tabletbeszerző cég a Serco Informatika Kft. (azóta Zrt.) lett, ami nem először nyert közbeszerzést, 2022-ben a Klebelsberg Központon keresztül az iskoláknak kiosztott notebookok beszerzésében is részt vett. 

A népszámláláshoz emellett valószínűleg használták még a 2020-as Agrárcenzushoz (mezőgazdasági összeíráshoz) beszerzett tableteket is, akkor 8 ezer darab eszközt szereztek be, a szerződést 2019-ben írták alá. Ez a beszerzés összesen bruttó 530 millió forintba került, a szállító akkor a RacioNet Számítástechnikai Zrt. volt. A cég Samsung Galaxy (A10 LTE 10,1 -T515-ös) modelleket, illetve ennek utódtermékét biztosította darabonként 51 ezer forint+ÁFA összegért, illetve a hozzá való tokot 1200 forint+ÁFA összegért.

A beszerzett elektronikai eszközök tárolására is közbeszerzést írt ki a KSH. A nyertes a Vámunió Kft. lett, ami eredetileg 158 millió forintért vállalta 36 ezer darab tablet és a hozzájuk tartozó tokok tárolását és logisztikáját. A szerződést többször módosították, utoljára tavaly novemberben. Ebben már nettó 240 millió forint + ÁFA összeg szerepel, arra való hivatkozással, hogy a rezsi ára és a garantált bérminimum összege is nőtt.

Az Átlátszó nem kapott választ arra a kérdésre, hogy mi lesz a sorsa a tableteknek, de a KSH az Rtl.hu-nak azt írta, a tabletek jövőbeni felhasználásáról már a népszámlálásról rendelkező 2021-es kormányhatározat is ír, eszerint a belügyminiszternek, az innovációért és technológiáért felelős miniszternek, a miniszterelnök kabinetfőnökének és a KSH elnökének közösen kell javaslatot kidolgoznia "a beszerzett mobileszközök közfeladat céljára történő továbbhasznosításáról" azzal, hogy 2023. január 31. és április 30. között szállítsák el az eszközöket. 

A népszámlálás során több probléma is akadt az informatikai rendszerben, erről mi is írtunk korábban: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk