190 milliárdért venne járműveket a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. július 17.

Belpol

Villanyautókat is vásárolnának. 

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben néhány napja megjelent felhívás szerint nettó 150, bruttó mintegy 190 milliárd forint értékű meghívásos tendert indított a Pénzügyminisztérium alá tartozó, a központosított állami közbeszerzéseket intéző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) – írja a hvg.hu

A 48 hónapra szóló keretmegállapodás 3 részből áll, összesen 18500 darab jármű beszerzésére, valamint kapcsolódó szolgáltatásokra (forgalomba- és üzembe helyezés, szervizcsomag, kárjavítás) vonatkozik. Egy részelem 3500 darab, tisztán elektromos autóra vonatkozik, míg egy másik, 7500 darabos részelem kifejezetten a rendvédelmi, honvédelmi és egyéb készenléti szervek részére leszállítandó járművekről szól.

A tender három részből áll:

  • Bruttó 76,2 milliárd forint értékben 7500 arabb jármű (személyszállító- és haszongépjármű vegyesen) általános állami-kormányzati célokra önálló költségvetési szervek részére – itt az értékelésnél a 100-ból 15 súlyponttal esik latba a fogyasztás, 85 súlyponttal az ár.
  • Bruttó 38,1 milliárd forint értékben 3500 darab tisztán elektromos meghajtású jármű (személyszállító- és haszongépjármű vegyesen) általános állami-kormányzati célokra önálló költségvetési szervek részére – itt az értékelésnél a 100-ból 10 súlyponttal esik latba a töltési teljesítmény, 10 súlyponttal az akkumulátor-kapacitás és 80 súlyponttal az ár.
  • Bruttó 76,2 milliárd forint értékben 7500 darab jármű (személyszállító- és haszongépjármű vegyesen) kifejezetten a rendvédelmi, honvédelmi és egyéb készenléti szervek részére – itt az értékelésnél a 100-ból 15 súlyponttal esik latba a fogyasztás, 85 súlyponttal az ár.

A hvg.hu megjegyzi, kérdés, honnan teremti elő a kormányzat a járműbeszerzés fedezetét, mert bár 4 éves keretmegállapodásról van szó, az összesen 190 milliárdos összeg jelentős tétel. Tény, hogy a jövő évi büdzsében ennyi többletbevételt vár a kormány az üzemanyagok jövedéki adójának emeléséből, de meg kell fogni a pénzt, ugyanis az elmúlt év a megszorításokról. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk