21 iskola felújítására lett hirtelen pénzt

  • narancs.hu
  • 2023. október 10.

Belpol

A korábbi beruházásokat visszafogó határozat alól kaptak felmentést egyes intézmények.

618 millió forintot kell ingatlan-állagmegóvási és -felújítási feladatokra fordítani a központi költségvetésből

a hétfő este megjelent kormányhatározat szerint – vette észre a hvg.hu. Indoklásként azt írják, erre "egyes köznevelési intézmények biztonságos feladatellátása feltételeinek halaszthatatlan megteremtése érdekében” van szükség. A határozat felsorolásában 21 általános- és középiskola szerepel.

A cél pedig a leírás szerint valóban elemi problémák megoldása: egyebek közt beázó tetőket kell helyreállítani, ereszcsatornákat cserélni, fűtési és világítóberendezéseket javítani, balesetveszélyes lépcsőket átépíteni, penészedő falakat rendbetenni.

A 21-ből 11 iskola az érdi, öt pedig az egri tankerülethez tartozik.

Azt nem lehet tudni, miért épp ezeket az iskolákat választották ki, bizonyára más országrészekben is vannak hasonló bajok, amelyek megoldását halaszthatatlannak lehetne nevezni.

A kormány emellett 6 további iskola hasonló felújításának előkészítéséről is döntött. Ehhez egyelőre 93 millió forintot szánnak a 2024-es költségvetésből. Az előkészítésért és megvalósításért nem a tankerületek felelősek, mint az előbbieknél, hanem az Építési és Közlekedési Minisztérium, de az így "létrejövő vagyonelemek" szintén az illetékes tankerületi központok vagyonkezelésébe kerülnek majd. A további feladatokról és a költségekről a miniszternek kell előterjesztést tennie a kormány számára "a közbeszerzési eljárásokat követően azonnal".

A lead-kép illusztráció.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk