Újranyitotta a nagymarosi polgármestert is érintő nyomozást az ügyészség

Belpol

Hiába szüntették meg a nyomozást pár hetebűncselekmény hiányában, a járási ügyészség megállapította, hogy a nyomozó hatóság egy sor nyomozati cselekményt nem végzett el, így az eljárás folytatásáról határozott. 

A Váci Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság szeptemberi, nagymarosi polgármestert is érintő eljárás megszüntetéséről szóló határozatát és az eljárás folytatását rendelt el – értesült a Narancs.hu. 

Tavasszal számoltunk be róla, hogy Heinczinger Balázs polgármester nagy valószínűséggel szabálytalanul vett fel költségtérítést, ami miatt egy kétmillió forint feletti összeget vissza is utalt az önkormányzat számlájára. Az ügyben nem indult fegyelmi eljárás, miközben az esetlegesen jogszerűtlen gyakorlat a település előző vezetőjét, Petrovics Lászlót is érintheti. 

Áprilisban hivatali visszaélés bűntette miatt feljelentés született, azonban akkor a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, a rendőrség feljelentéskiegészítést rendelt el. Ez azt jelenti, hogy az eljárás megindítása előtt a hatóságnak további információra van szüksége. A rendőrség májusban viszont arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

Azonban Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a közelmúltban, kevesebb mint fél évvel a nyomozás elrendelése után, arról tájékoztatta lapunkat, hogy álláspontuk szerint nem történt bűncselekmény, ezért megszüntette a nyomozást. 

 
Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere a IX. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó sajtótájékoztatóján egy budapesti rendezvényhajón 2022. június 9-én
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A rendőrség nem volt elég alapos

Eljutott hozzánk az október 9-én keltezett ügyészségi határozat. Ebből kiderül, hogy a rendőrségi eljárás megszüntetése nyomán a feljelentő felülbírálati indítványt nyújtott be, ez alapján döntött az ügyészség az eljárás folytatásáról. 

A nyomozás több feljelentést is érint, ezeket most nem szálazzuk szét, ebben a cikkünkben írtuk róluk részletesen. A lényeg, hogy az eljárás nem csak a költségtérítési, hanem egyéb a nagymarosi önkormányzatot érintő ügyeket, így például egyes esetlegesen jogszabályba ütközően megpályáztatott önkormányzati ingatlanok értékesítését, bérbeadását is magába foglalja. 

Az ügyészség megállapította, hogy a feljelentő felülbírálati indítványa alapos, és a nyomozó hatóság „nem végzett el minden, a feljelentésekben foglaltak tisztázása érdekében szükséges nyomozati cselekményt, 

így például elmaradt az Önkormányzat bankszámlájának megküldése és elemzése (...)”

Egyebek mellett a hatóság ingatlanokra vonatkozó adásvételi szerződéseket sem szerzett be, képviselő-testületi jegyzőkönyveket sem vizsgált meg, és több kihallgatást is elmulasztott. 

„Figyelemmel arra, hogy jelen esetben a feljelentésben foglalt adatok és a nyomozó hatóság saját, több ponton teljesen téves megállapítása (...) alapján a bűncselekmény elkövetésének gyanúja egyértelműen megállapítható, és annak tisztázása csak valamennyi releváns okirat beszerzése és vizsgálata, számos tanú kihallgatása útján lehetséges, így a rendelkező részben foglaltak szerint az eljárás folytatásáról határoztam” – áll az ügyészségi határozatban. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk