218 megfigyelő jön az EBESZ-től a választásokra

  • narancs.hu
  • 2022. február 5.

Belpol

Teljes körű missziót eddig az uniós tagállamok közül csak Bulgáriába küldött a szervezet.

Januárban a magyar kormány meghívására igényfelmérő misszió érkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől. A küldöttség tanulmányozta a választásokról szóló jogszabályokat, a lebonyolító intézményeket, tárgyalt kormánypárti és ellenzéki érintettekkel. Arra jutott, hogy nem elég csak a választások idején megfigyelni, mi történik, hanem már előtte egy hónappal elkezdődik a misszió munkája – írja a HVG EUrologus rovata.

18 úgynevezett hosszú távú megfigyelő jön Magyarországra, majd április 3-a előtt néhány nappal érkezik 200 további EBESZ-munkatárs, ők a választások ideje alatt és utána néhány napig tájékozódnak. 

Ez egy teljes körű választási megfigyelő misszió, amilyen az Európai Unió tagállamai közül eddig csak Bulgáriában dolgozott.

 

A szervezet indokai között szerepel a választók lehetséges megfélemlítése, a szavazatvásárlás. Figyelni fogják a választások médiavisszhangját, azt, hogy átlátható-e a kampány finanszírozása, milyen eredményes a panasz- és fellebbezési eljárás. Érdekli az EBESZ-t az is, hogy a választással egy időben hogyan zajlik a gyermekvédelmi népszavazás.

Az EBESZ jelentése szerint azok a magyarországi civilek, ellenzékiek, újságírók, akikkel tárgyalt a küldöttség, arról számoltak be, hogy a független magánmédia elérése országosan korlátozott, és az óriásplakát-helyek hiánya miatt sem egyenlőek a versenyfeltételek. A kormánypárti tárgyalópartnerek ilyenről nem számoltak be. 

Az EBESZ megemlíti, hogy korábbi ajánlásaival szemben a magyarországi kampányfinanszírozás jogszabályi háttere nagyjából változatlan a legutóbbi választások óta, amit változtattak, az nincs összhangban a korábbi ajánlásokkal. A választási panaszok felülvizsgálata során pedig nem garantált a nyilvános meghallgatás.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk