Kormányrendelet született a kórházi tudósításról

  • narancs.hu
  • 2022. február 5.

Belpol

Miután a Telex pert nyert, gyorsan változtattak a szabályokon.

A koronavírus-járványról a kórházakból Magyarországon csak a köztévé és a Magyar Távirati Iroda tudósíthat. Ez ügyben a Telex pert indított, és a Fővárosi Törvényszék megállapította: az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tilthatja ki a médiát az egészségügyi intézményekből, mert a törvények szerint ebben a kórházigazgató dönthet.

A Telex most arról számol be, hogy a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent egy új kormányrendelet, amelynek értelmében mégsem az igazgató lesz az, aki dönthet arról, beléphetnek-e a kórházba újságírók, vagy sem. 

A kormányrendelet szerint az Operatív Törzs járványügyi érdekből határozhat arról, hogyan tartsák a sajtóval a kapcsolatot az intézmények, és szabályozhatja beléphetnek-e az újságírók a kórházba. Ez a rendelet február 5-től, szombattól már hatályos. 

Tavaly márciusban 28 hazai szerkesztőség – a Magyar Narancs is – közös nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek arról, miért lenne fontos, hogy a média tudósíthasson a kórházakból.

„Nem most van itt az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, hogy kamuvideókat, vagy álhíreket gyártsunk” – így reagált a miniszterelnök a levélre, a közmédiában.

„A jogállamiság tisztelete azt jelenti, hogy a hatalom tiszteletben tartja a bíróság döntéseit, nem pedig erővel felülírja azokat. Az önkényes jogalkotás az alkotmányt az Alaptörvény mércéje szerint is sérti, ezért a TASZ vizsgálja a rendelet megtámadásának lehetőségeit” – nyilatkozta a Telexnek az új kormányrendeletről Pásztor Emese alkotmányjogász, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektvezetője.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk