275 ezer idős embert akarnak a héten beoltani a kínai vakcinával

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 23.

Belpol

Már a héten 800 ezer felett lehet a beoltottak száma, ha mindenki elfogadja, amit felkínálnak neki. 

A lakosság átoltottsága már az európai uniós átlag felett van, és a héten több mint 800 ezerre nőhet a beoltottak száma - mondta a György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, egyben az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

György ismertetve az adatokat azt mondta, a múlt heti több mint 170 ezer első- és második körös oltással már 457 ezernél is többen kapták meg az oltást, közülük mintegy 206 ezren a második vakcinát is.

Elmondta,

a következő napokban a háziorvosok 275 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani a kínai, 41 750 hatvan év alatti krónikus beteget az AstraZeneca készítményével, a kórházi oltópontokon pedig 52 ezer regisztrált idős ember kap oltást a Pfizer vakcinájával.

"Ez 368 ezer ember oltását jelenti, de ehhez az szükséges, hogy a behívottak el is menjenek az oltásra" - emelte ki.

Bár a György által is elmondott információk szerint a kínai Sinopharm vakcinával 275 ezer regisztrált idős beoltását tervezik, korábban volt arról szó, hogy pont a hatvan év felettieknél még nem tudni pontosan, hogy mennyire hatásos az oltás. Kínában ugyanis nem az idősekkel kezdték az oltást, hanem a fiatal és munkaképes személyekkel (18-59 év közöttiek), így ott nincs is arról szó, hogy idősek tömegesen kapnák meg a nálunk alkalmazott vakcinát. 

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) korábban azt közölte, álláspontjuk szerint a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, amelyben a magyar emberek megbíznak és a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja.

Figyelmébe ajánljuk