PDSZ: "Óriási visszalépés oktatási és társadalmi szempontból, hogy a belügyminisztérium lesz a felelős az oktatásért"

  • narancs.hu
  • 2022. május 17.

Belpol

Attól tartanak, hogy új jogállási törvényt vezet be a kormány, ahogy az egészségügyben is tette.

Megdöbbent a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy a belügyminisztérium alá vonják az oktatást, derül ki az mfor.hu cikkéből. Mint írják, Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője szerint egy militarizált közoktatás semmiképpen nem jó irány, és attól tartanak, felmondási tilalom, átvezénylés várhat a pedagógusokra is.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk a Telex információi alapján, úgy tűnik, hogy ezentúl a Belügyminisztérium felel majd a közoktatásért, a szociálpolitikáért és az egészségügyért is.

Az átszervezés a hatalompolitikai okok mellett a lap szerint arra is rávilágít, hogy a következő négy év legnagyobb belpolitikai kockázata a Fidesz számára már nem az ellenzék, nem is a kritikus sajtó, hanem a pedagógusok. A portál egyik forrása úgy véli, a pedagógusok jelenleg potenciális ellenfelek a kormány szemében, hiszen tiltakoznak, követelnek, sokan vannak, ráadásul ők tényleg ott vannak az ország minden pontján.

Az mfor.hu-nak Nagy Erzsébet úgy kommentálta a döntést, hogy:

Óriási visszalépés oktatási és társadalmi szempontból, hogy a belügyminisztérium lesz a felelős az oktatásért. Ennek üzenetértéke van, mégpedig hogy esetleg parancsuralmi eszközökkel fogják irányítani ezt a területet is.

Majd hozzátette, arra számítottak a pedagógusok, hogy nem lesz önálló oktatási minisztérium, de az teljesen abszurd, hogy a belügy alá vonják a területet. "Azt pedig furcsának tartjuk, hogy a területekért felelős államtitkárokat nem az új kormány névsorával egyidejűleg jelentették be."

Arról, hogy mi lehet a döntés mögött, Nagy Erzsébet azt mondja: "Az égvilágon semmilyen magyarázatát nem látjuk a lépésnek. A jogszabálytervezetben sincs indoklás, csak hogy a háború ellen meg kell védeni az országot. Egy viszont tény: itt egy olyan területről van szó, amelynek képviselői sokat kakaskodtak, végül hozzárendelték ahhoz a miniszterhez, amely parancsokkal és egyéb rendvédelmi eszközökkel szokott maga körül rendet tenni".

Mint írják, a PDSZ attól tart, hogy a döntésnek olyan következményei lesznek, mint ami az egészségügyben is történt.

Például egy új jogállási törvény bevezetése, amit 2020 óta pedzegetnek.

Nagy Erzsébet megjegyzi, az egészségügyi szolgálati jogviszony egészen militáns lett. "Attól tartunk, hogy minket is felmondási tilalommal, átvezényléssel és hasonlókkal sújtanak majd. De a parancsuralmi módszerek nem valós megoldások, csak átmenetileg lehet elfedni dolgokat. Attól is tartunk, hogy lehetetlenné teszik majd a  tömeges lemondásokat a  közalkalmazotti jogviszonyról, és lehetetlenné teszik a tömeges felmondásokat a nem állami intézményekben."

A pedagógust arról is megkérdezték, tud-e olyan országról, ahol a belügyminisztérium alá vonták az oktatást. Nagy Erzsébet erre azt mondja, az biztos, hogy az európai uniós országokban ez unikális megoldásnak számít, és még Albániában is van külön oktatási minisztérium.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk