38 milliót hagyott a Fidesz Hernádi szállodáiban az őszi frakcióülés során

  • narancs.hu
  • 2023. december 20.

Belpol

A KDNP a buli egy kisebb részét, a rendezvénybiztosítás költségét állta.

Több mint 38 millió forintjába került a Fidesz és a KDNP politikusainak szeptemberi, kihelyezett frakcióülése Esztergomban,

így jóval drágább volt a kormánypártok idei, összevont évadindító tanácskozása, mint a tavaly őszi hasonló esemény – írja a hvg.hu.

Ha emlékeznek, a kormánypárti frakciók szeptember 20-22 között Esztergomban némi titkolózás közepette tartották meg a kihelyezett ülésüket, amelyért mint az most kiderült, két tételben összesen 38,11 millió forintot fizetett a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja az Országgyűlés honlapján fellelhető, nyilvános szerződéslista alapján.

A Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által aláírt szolgáltatás-vásárlási szerződések egyike nettó 28 906 279 forintról szól a Solva Poroperty Kft. részére, a másik nettó 7 392 279 forintról a Solva Hotel Kft. részére. Előbbi a Grand Hotel, utóbbi a szomszédos Portobello üzemeltetője Esztergomban – jegyzi meg a lap.

A 4 csillagos szállodákat üzemeltető cégek Hernádi Zsolt, a Mol-vezér többségi érdekeltségei a Solva Magántőkealapon keresztül.

A 2021-ben átadott Grand Hotelre a Solva Poroperty Kft. korábban 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott egy állami turisztikai pályázaton.

A hvg.hu megyjegyzi, hogy mivel az Országgyűlés honlapján 2023 áprilisától nettó összegeket közölnek, így a szálláshely-szolgáltatásra érvényes kedvezményes, 5 százalékos áfa kulccsal számolva a Fidesz-frakció összesen bruttó 38,11 millió forintot hagyott ott a két éjszakás rendezvényért a Hernádi-érdekeltségeknél.

Kiszámolva ez azt jelenti, hogy ha a Fidesz-KDNP frakciószövetség alkotta kétharmados parlamenti többség mind a 135 tagja végig ott volt a tanácskozáson, akkor fejenként és éjszakánként 141 ezer forintba kerültek a Fidesznek. Mivel a KDNP-nél nem találtak ilyen kifizetést, így feltételezhető, hogy a szállás teljes cechjét a Fidesz állhatta, viszont a KDNP-nek volt egy kapcsolódó kifizetése a Valton-Sec Zrt.-nek "rendezvénybiztosítás" címén nettó csaknem 6,5 millió forint értékben. Az lehetett a buli rájuk eső része.

Mint ismert, a kormánypártok évente kétszer is, ősszel és tavasszal is összegyűlnek kihelyezett frakcióülésre.  A lap felidézi, idén a tavaszi tanácskozás február 22-24 között Balatonalmádiban volt, és 35,1 millió forintot fizetett érte a Fidesz a Hotel Füred Kft.-nek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.