400 milliót költenek a botrányos zalai intézményre

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 9.

Belpol

Felújítás kezdődik ott, ahol az ápolók vettek borotvát, és nem volt elég fertőtlenítőszer a járvány első hullámában.

Négyszázmillió forintos beruházással korszerűsítik a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményt. Ezt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára jelentette be Zalaegerszegen.

Az MTI beszámolója szerint az öt telephelyet érintő munkálatok még idén elkezdődnek. Kicserélik az épületek külső nyílászáróit, korszerűsítik a csatornahálózatot, a gépészetet, felújítják a homlokzatot és kifestik a helyiségeket.

A 456 férőhelyes intézmény öt telephelyén közel 400 főről – idősekről, pszichiátriai betegekről, fogyatékossággal élő emberekről – gondoskodik 170 ember. 

Amikor a beruházást bejelentették, Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala megyei kirendeltségének igazgatója arról is beszélt, hogy a Zala megyei szakképző centrum és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának bevonásával

„magas szintű ellátást, szolgáltatást szeretnének nyújtani az otthonban élőknek”.

Arról, hogy most milyen szintű az ellátás, nincs szó a távirati iroda hírében, de a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény egyik otthona korábban szerepelt már országos hírekben.

A fogyatékos embereket gondozó Napraforgó Otthon telephelyén a koronavírus-járvány idején tartott ellenőrzésen azt találták, hogy a fertőtlenítőszer-adagolók üresek, koszosak az etetéshez használt szondák, hiányoznak a tisztálkodáshoz szükséges eszközök. A járvány első hulláma alatt az otthonnak szinte minden lakója és dolgozója megfertőződött. Az otthon akkori vezetőjét felmentették.

Az esetre Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet. 

A képviselőt később arról tájékoztatták, hogy jelentős javulást nem tapasztalható, mert a mindennapokban szükséges alapvető dolgokra továbbra sincs pénz. Az ellátottak elhanyagoltak, ruháikat, ágyneműiket nem cserélik, több ágyra nem is jut ágynemű. Van olyan ellátott ember, akit bezárnak egy kilincs nélküli szobába, ahol matrac és ágynemű nélküli ágyon fekszik. Borotvát pedig a gondozók vesznek saját pénzből, és egy ollóval vágják az összes ellátott körmét, fertőtlenítés nélkül. Júliusban megint ellenőrizték az intézményt emiatt. 

A képviselő akkor azt kérte, az ügyészség lépjen a törvénysértő állapot megoldása érdekében. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.