400 milliót költenek a botrányos zalai intézményre

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 9.

Belpol

Felújítás kezdődik ott, ahol az ápolók vettek borotvát, és nem volt elég fertőtlenítőszer a járvány első hullámában.

Négyszázmillió forintos beruházással korszerűsítik a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményt. Ezt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára jelentette be Zalaegerszegen.

Az MTI beszámolója szerint az öt telephelyet érintő munkálatok még idén elkezdődnek. Kicserélik az épületek külső nyílászáróit, korszerűsítik a csatornahálózatot, a gépészetet, felújítják a homlokzatot és kifestik a helyiségeket.

A 456 férőhelyes intézmény öt telephelyén közel 400 főről – idősekről, pszichiátriai betegekről, fogyatékossággal élő emberekről – gondoskodik 170 ember. 

Amikor a beruházást bejelentették, Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala megyei kirendeltségének igazgatója arról is beszélt, hogy a Zala megyei szakképző centrum és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának bevonásával

„magas szintű ellátást, szolgáltatást szeretnének nyújtani az otthonban élőknek”.

Arról, hogy most milyen szintű az ellátás, nincs szó a távirati iroda hírében, de a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény egyik otthona korábban szerepelt már országos hírekben.

A fogyatékos embereket gondozó Napraforgó Otthon telephelyén a koronavírus-járvány idején tartott ellenőrzésen azt találták, hogy a fertőtlenítőszer-adagolók üresek, koszosak az etetéshez használt szondák, hiányoznak a tisztálkodáshoz szükséges eszközök. A járvány első hulláma alatt az otthonnak szinte minden lakója és dolgozója megfertőződött. Az otthon akkori vezetőjét felmentették.

Az esetre Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet. 

A képviselőt később arról tájékoztatták, hogy jelentős javulást nem tapasztalható, mert a mindennapokban szükséges alapvető dolgokra továbbra sincs pénz. Az ellátottak elhanyagoltak, ruháikat, ágyneműiket nem cserélik, több ágyra nem is jut ágynemű. Van olyan ellátott ember, akit bezárnak egy kilincs nélküli szobába, ahol matrac és ágynemű nélküli ágyon fekszik. Borotvát pedig a gondozók vesznek saját pénzből, és egy ollóval vágják az összes ellátott körmét, fertőtlenítés nélkül. Júliusban megint ellenőrizték az intézményt emiatt. 

A képviselő akkor azt kérte, az ügyészség lépjen a törvénysértő állapot megoldása érdekében. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk