416 órát ingyen dolgoznak évente a tűzoltók, perre mennek a ki nem fizetett túlóradíjak miatt

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 19.

Belpol

11 éve nem emelték az alapbérüket. Legalább másfél ezer szakember hiányzik az állományból.

Elegük lett a tűztoltóknak, mert

nem elég, hogy 11 éve nem emelték az alapbérüket – ami havi bruttó 456 ezer forint -, a munkaidőkeretük alapján évente 416 órát ingyen dolgoznak. Ezért beperlik a Belügyminisztériumot

írjaNépszava. Mindeközben legalább másfél ezer szakember hiányzik az állományból a szakszervezet szerint, és egyre kevesebb az új belépő is.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a tűzoltók átlagosan 20 százalékkal kevesebbet keresnek más, napi nyolc órás munkakörbe bejelentett, túlórákat is teljesítő alkalmazotthoz képest. A túlórát a tűzoltóknak csak heti 48 órás munkaidő felett fizeti ki az állam, hiába, papíron heti 40 órára vannak bejelentve. Sokaknak másod vagy harmadállást is kell vállalniuk a megélhetésükért.

A tárca uniós irányelvekre hivatkozik. Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke szerint az uniós irányelv valóban heti 48 órás keretet tesz lehetővé, de azt túlórákkal együtt számolja, heti 48 óránál többet nem dolgozhatna egy munkavállaló sem. A tűzoltók alacsony bérét, hétvégi és éjjeli műszakjait és fizetetlen túlóráit korábban korkedvezményes nyugdíjjal kompenzálták, de annak eltörlésével a bedolgozott plusz munka is elveszett. Az elnök szerint hosszú, 8-10 éves perre készülnek, aminek a végén vélhetően nemzetközi bíróság dönt majd az ügyben.

A Belügyminisztérium a lap megkeresésére elmondta, nem ért egyet a szakszervezet álláspontjával. Szerintük a munkavállalók is, és ők is elégedettek a jelenlegi, több évtized alatt kialakult szolgálatteljesítési renddel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk