444: Kibervédelmi munkacsoport alakult a külügyminisztériumban az orosz hekkertámadás után

  • narancs.hu
  • 2024. május 22.

Belpol

Az informatikai rendszer biztonságosabbá tételéből azonban nem sok minden valósult meg.

Amikor 2021 szeptemberében világossá vált, hogy az orosz állam titkosszolgálatai feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszerét, a külügy elrendelte egy munkacsoport felállítását, amelynek az volt a feladata, hogy felvázoljon egy teljesen új rendszert – írja a 444.hu hozzátéve, az általuk megszerzett dokumentumokból azonban az látszik, hogy ebből nem sok minden valósulhatott meg.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat akkori főigazgatója, Szabó Hedvig 2021 szeptemberében maga tájékoztatta Vargha Tamást, a polgári hírszerzésért felelős államtitkárt arról, hogy Oroszország katonai és polgári titkosszolgálatai, a GRU, az FSZB és az SZVR áll az azt megelőző hónapokban történt támadások mögött. Ezek a behatolások többször is sikeresek voltak: az orosz állami hekkerek hozzáférhettek a magyar diplomácia teljes informatikai hálózatához. Szabó Hedvig levelében tizenöt, „viszonylag gyors, rövidtávon meghozható” technikai intézkedést sorolt fel, amelyek biztonságosabbá tennék a rendszert.

Mint írta, hosszú távon további intézkedésekre van szükség. Ezért rendelte el a külügy vezetése 2021 novemberében egy munkacsoport felállítását, amely a következő szervezetek kibervédelemmel foglalkozó szakértőiből állt:

  • Külgazdasági és Külügyminisztérium
  • Alkotmányvédelmi Hivatal (AH)
  • Információs Hivatal (IH)
  • Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) – Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI)
  • Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ)

Mindez azt jelenti, hogy 2022-ben a Direkt 36 tényfeltáró cikkének megjelenése után

a külügy úgy nevezte kampányhazugságnak a történetet, hogy addig már ők maguk rendelték el egy munkacsoport felállítását a témában.

A szakértő csoport tagjai magukat „Kiber Munkacsoportnak” hívták, és kevesebb mint egy hónap alatt, 2021 decemberére letettek az asztalra egy részletes tervet a külügy informatikai rendszerének megújítására. Ennek elején leszögezik, hogy a rendszer olyan mértékben kompromittálódott, hogy azt teljes mértékben megtisztítani már nem lehet.

A munkacsoport azt is megállapította, hogy az IT munkakörben dolgozó munkatársak alacsony létszámára és azok jelentős alulfinanszírozására is hivatkoznak olyan okként, amely közrejátszhatott abban, hogy az orosz titkosszolgálatok bejáratosak lettek a magyar külügy rendszerébe. A dokumentumba bekerült az is, hogy a biztonság fokozására kapott forrásokat sok esetben más célokra fordították. A lap forrásai szerint olyan mértékű biztonsági fejlesztések, mint amilyeneket egy ilyen méretű támadás után indokolt lett volna megvalósítani, nem történtek. A két- vagy többfaktoros hitelesítés pedig máig nem általánosan elterjedt gyakorlat a külügyminisztériumban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!