Nem bírta az elszálló energiaárakat a főváros áramszolgáltatója

  • narancs.hu
  • 2021. december 1.

Belpol

A cég elvesztette kereskedelmi engedélyét, Budapest most az Elműtől veszi az áramot, de utána csatlakozna az MVM-hez. 

"Mától átmenetileg az Elmű-től vásárolja a Főváros az áramot, miután eddigi szolgáltatónk, a JAS Zrt. nem bírta az energiaárrobbanással járó terheket, és elvesztette a kereskedelmi engedélyét" – jelentette be a Facebook-oldalán Karácsony Gergely budapesti főpolgármester.

Azt írta, a háromszorosára növekvő energiaárak érzékenyen érintik Budapestet is, de folyamatosan biztosítják a közvilágítást és a közműcégek áramellátását.

Ugyanakkor a JAS Zrt. bedőlése miatt a város üzemeltetéséhez szükséges áramot decemberben egyelőre piaci forrásokból szerzik be, január 1-től pedig Budapest is csatlakozni akar az egyetemes áramszolgáltatáshoz.

Karácsony azt írta, a hatályos törvények szerint az önkormányzatok jogosultak erre, az egyetemes szolgáltatást nyújtó állami MVM-től pedig meg is kapták a befogadó nyilatkozatot. Az MVM fix áron adja az áramot, Karácsony szerint jelenleg ez a legolcsóbb forrás. "Reméljük, a kormány nem lassítja, vagy akadályozza a Budapest működtetéséhez szükséges áramellátást" – íta. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk