4,5 milliós büntetést kaptak összesen a március 15-i tüntetés szervezői

  • narancs.hu
  • 2021. március 20.

Belpol

Négyen osztoznak rajta.

Négy emberre összesen 4,5 millió forintos közigazgatási bírságot szabott ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság a március 15-i jogellenes demonstrációk szervezése, illetve megtartása miatt.

Mint ismert, aznap a Mi Hazánk Mozgalom tüntetett a koronavírus-járvány miatti lezárások ellen, annak ellenére, hogy már akkor is rekordokat döntött a fertőzöttek és a halottak száma, folyamatosan egyre többen és egyre fiatalabbak szorulnak kórházi kezelésre, kerülnek lélegeztetőgépre a koronavírus miatt. A rendőrség szerint ilyen körülmények között gyűlést szervezni, tartani nemcsak felelőtlenség, hanem egyenesen játék az embertársaik életével.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló tavaly novemberi kormányrendelet szerint rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni tilos.

A gyűlés résztvevői százötvenezer forintig, ismételt elkövetés esetén kétszázezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatók, ha pedig szabálysértési eljárás indul, akkor a pénzbírság akár ötszázezer forint is lehet.

A rendőrség még március 15-én azt közölte, hogy a gyűlések helyszínén tartózkodókat a rendőrök igazoltatták. A maszkhasználat szabályainak megsértése miatt 24, a gyűlés helyszínén tartózkodás miatt 273, mindkét szabálysértés miatt 17 résztvevővel szemben intézkedtek, valamint két résztvevő ellen a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek feljelentést. Jogellenes gyűlés szervezése, illetve tartása miatt négy emberrel szemben indult közigazgatási eljárás.

(police.hu)

Figyelmébe ajánljuk