46 millióért szerződött a Fidesz pártalapítványa az azeri vesztegetési ügybe belebukott belga politikussal

  • narancs.hu
  • 2019. május 22.

Belpol

Az Átlátszó szerint Stef Goris cége a Miniszterelnökségnek is dolgozott.

A belga Stef Goris egyike volt azoknak a politikusoknak, akiket az Európa Tanács 2018 júniusában kizárt soraiból az azeri vesztegetési ügyben való érintettségük miatt. Az ügy lényege, hogy Azerbajdzsán kormánya egy feketekasszából származó pénzzel európai politikusokat kent meg, hogy különböző fórumokon előmozdítsák Azerbajdzsán érdekeit.

Az Átlátszó szerint Stef Goris egyik cége, az S.C. Services BVBA a Fidesz pártalapítványával és a Miniszterelnökséggel is kapcsolatban állt.

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elismerte, hogy 2013-ban és 2015-ben összesen 151 ezer euróért (46 millió forintért) szerződött Goris cégével. A pénzért két tanulmányt kértek, az első a magyar Alaptörvény, a második a médiajogi szabályozás nemzetközi kritikáit dolgozza fel.

Az Átlátszó által megkérdezett jogászok szerint a tanulmányok önálló szellemi munkát gyakorlatilag nem tartalmaznak, a szabályozások és a már ismert kritikák összeollózásának tekinthetők inkább. A második tanulmány ráadásul szó szerinti egyezéseket mutat az első egyes részeivel, a fideszes alapítvány tehát kétszer fizetett ugyanazért.

A portál úgy tudja, a később lebukott politikus cégével a Miniszterelnökség is kötött egy 82 millió forint értékű szerződést, de a tárca nem teljesítette az Átlátszó közérdekű adatigénylését.

(Címlapképünkön orbán Viktor 2016-os bakui látogatásán sajtótájékoztatót tart Ilham Aliyev azeri elnökkel. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda - Szecsődi Balázs)

Figyelmébe ajánljuk