48 tanár nem vette fel a munkát a budaörsi Illyés Gimnáziumban

  • narancs.hu
  • 2022. február 16.

Belpol

Folytatódik a polgári engedetlenségi akciósorozat.

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tantestületének 48 tagja tagadta meg a munka felvételét szerdán - közölték az érintettek az iskola Facebook-oldalán.

A pedagógusok a polgári engedetlenségi akcióval a budapesti Szent László és Kölcsey gimnáziumok példáját követik, és az ellen tiltakoznak, hogy a kormány egy múlt pénteki rendelettel lényegében kiüresítette a pedagógusok sztrájkhoz való jogát.

A rendelet szerint oktatási intézményekben sztrájk csak úgy szervezhető, ha minden egyes osztályban külön biztosítják a gyerekfelügyeletet, továbbá megtartják az órák 50 százalékát, érettségiző évfolyamok és érettségi tantárgyak esetében 100 százalékát.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk után március 16-án egész napos sztrájkra készül, nyilvánvalóan ez ellen irányul a kormány rendelete.

A szakszervezetek is tiltakoztak a friss jogszabály ellen, de megpróbálják folytatni a tárgyalásokat a kormánnyal, és ha kell, Alkotmánybírósághoz vagy nemzetközi fórumokhoz fordulnak.

A polgári engedetlenségi akcióról kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárát, Törley Katalint kérdeztük:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk