65 ezer vendégmunkás jöhet 15 országból

  • narancs.hu
  • 2024. március 1.

Belpol

Azt is meghatározták, mely szakmákra vonatkozóan nem adható ki vendégmunkás-tartózkodási engedély. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendelete szerint a 2024. évben munkavégzési célból kiadható foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedélyek „legmagasabb száma” 65 000, de ez úgy értendő, hogy ez a szám „nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által mért, az e rendelet kihirdetését megelőző négy negyedévre vonatkozó üres álláshelyek átlagos számát” – írja a hvg.hu

A lap azt is megírta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter adott ki miniszteri rendeletet arról, hogy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel mely harmadik országok (vagyis az Európai Gazdasági Térségen és még néhány külön szabályozott területen kívüli államok) állampolgára foglalkoztatható Magyarországon: Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazília, Georgia (azaz Grúzia), Kirgizsztán, Venezuela és Kolumbia.

Ehhez kapcsolódva Nagy Márton a szintén késő este megjelent Hivatalos Értesítőben utasítást adott ki azokról a szakmákról, amelyekre „harmadik országbeli állampolgár számára vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki”. Az érthető külön szabályozás nélkül is, hogy nem dolgozhat vendégmunkás miniszterként, államtitkárként. De nem lehet pap, mérnök, rendszergazda, fogorvos, gyógyszerész sem. Továbbá egyetemi vagy középiskolai tanár, filozófus, politológus, történész, újságíró, rádió- vagy televízióműsor-szerkesztő, színész, táncművész.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk