684 forint az étkezési normatíva a gyermekotthonokban, nincs pénz megemelni ezt az összeget

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Belpol

Napi ötszöri étkezést kell ennyiből kihozni.

"Nincs most pénz a szánalmasan alacsony, 684 forintos étkezési normatíva megemelésére a gyermekotthonokban - ezt írja a kormány, aki amúgy épp egy gyermekvédelmi népszavazást akar az országban. Napi ötszöri étkezésről beszélünk, és mintegy 7 ezer gyermekről és 684 forintról" - írja a Facebook-oldalán Szél Bernadett.

Ahogy a független országgyűlési képviselő írja, megszerzett egy dokumentumot az ombudsmantól, amit az Emmitől is kért ugyan, de azok a jogi kiskaput kihasználva 45 napot kértek egyetlen dokumentum csatolására. A dokumentum szerint "az emberi erőforrások minisztériuma az étkezési normatíva emelésével szakmailag egyetért, azonban ennek megvalósítása a mindenkori költségvetési helyzettől függ."

Az ügy, aminek kapcsán erről most szó van, a kalocsai gyermekotthonban folytatott vizsgálat és az arról készült ombudsmani jelentés, de a normatíva országosan ennyi, jegyzi meg Szél, majd hozzáteszi, hogy a botrány kapcsán 60 napja volt a Kásler-minisztériumnak, hogy reagáljon az ombudsman javaslataira, aminek része volt a gyermekotthonok 10 éve változatlan étkezési normatívájának emelése. Erre írta Fülöp Attila azt, hogy "az a mindenkori költségvetési helyzettől függ."

Magyarán erre nincs pénz, és nem volt pénz az elmúlt évtizedben egyszer sem.

Szél megjegyzi, mindez úgy történik, hogy a Fidesz azt hirdette óriásplakátokon, hogy Magyarország jobban teljesít.

"Meg dübörög a gazdaság. Most meg "gyermekvédelminek" hirdetett propaganda-népszavazásra meg konzultációs kampányra költ el tízmilliárdokat, amiből bőven meg lehetne sokszorozni a gyermekotthonban gondozott gyerekek étkeztetésére fordított kiadásokat és egy füst alatt végre megemelni 30 százalékkal a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bérét. Mert ott is nagy a gond, a kormány nem költött a botrányosan alacsony, a garantált bérminimumnak megfelelő bérek rendezésére és ismerek olyan dolgozót, aki maga hordja be az otthonba az ételt, hogy kipótolja ezt a szégyenletes normatívát és ne éhezzenek a gyermekek" - teszi hozzá a politikus.

Szél szerint szégyen az, hogy míg magát "gyerekvédőnek" tartja a kormány, addig sajnálja a gyerekektől és gondozóiktól a pénzt.

Külön szégyen, hogy Magyarország legkiszolgáltatottabb, intézetis gyermekeivel csinálja meg ezt, akiknek a legkevesebb érdekérvényesítő képességük van. 684 Ft, per nap, per fő. Jegyezzük meg ezt a számot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk