Idén 50 millióval támogatta az Eximbank Szijjártó kedvenc győri templomát

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Belpol

Tavaly pedig 30 millió forintot kapott a banktól a plébánia.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó Eximbank idén tavasszal 50 millió forinttal támogatott egy győri katolikus templomot. De nem is akármilyen templomot, hanem azt, amelyikben Szijjártó Péter külügyminiszter szokott imádkozni, ha szülővárosában jár, írja a 444.hu. Erre a K-Monitor antikorrupciós civil szervezet bukkant rá, miközben a bank kimutatásai böngészte.

Ahogy a lap is írja, a támogatott templom az a Győri Szent Kamillus Római Katolikus Plébánia, ami igen kedves Szijjártó Péternek. Amikor a templom mellékoltárát szentelték fel, a misén felolvasták a külügyminiszter levelét, amelyből kiderült, hogy a templom élete egyik legfontosabb helyszíne, például azért, mert itt szerepelt először közönség előtt, amikor gyerekként felolvasta a szentleckét. Tavaly decemberben pedig egy Facebook-posztban tett említést a plébániáról, amikor felsorolta, melyik városban hová szokott elmenni az adventi hajnali misére, ha éppen arra van dolga.

Az Eximbank a magyar állam tulajdona, de a tulajdonosi jogait a Külügyminisztérium gyakorolja, az igazgatóság elnökét is Szijjártó Péter nevezi ki. Ahogy a lap megjegyzi, nem ez volt az első alkalom, hogy az Eximbank a tulajdonosi jogait gyakorló miniszter templomának adományoz: 2020-ban 30 millió forintot kapott a banktól a plébánia, a K-Monitor szerint pedig elképzelhető, hogy egy 2019-es, 15 millió forintos, "Római Katolikus Egyházközség" néven feltüntetett támogatási összeg is a győri templomnál kötött ki.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk