70 ezer szórólapot kell szétküldenie a Fidelitasnak Szegeden, mert nem mondtak igazat Botka embereiről

  • narancs.hu
  • 2019. október 25.

Belpol

Emellett fejenként egymillió forint sérelemdíjat kell kifizetnie a szegedi Fidelitasnak Botka László három munkatársának.

Fejenként egymillió forint sérelemdíjat kell kifizetnie a szegedi Fidelitasnak Botka László három munkatársának – Kalmár Gábor kabinetvezetőnek, Mózes Ervin volt címzetes jegyzőnek, valamint Solymos László volt alpolgármesternek. A Szegedi Ítélőtábla jogerős döntése emellett azt is előírja, hogy a Fidesz helyi ifjúsági szervezetének 70 ezer szórólapot kell eljuttatnia, minden szegedi háztartásba, melyben tájékoztatja a polgárokat, hogy megsértette a három tisztviselő jó hírnevét – írja a szeged.hu.

„Bemutatkozik Botka László börtönválogatottja” – ezzel a címmel indított ugyanis kampányt tavaly októberben a szegedi Fidelitas, óriásplakátokon és szórólapokon harsogták ezt az üzenetet.

A szervezet szegedi elnöke, Kopornyai Ernő pedig ekkor egy sajtótájékoztatón beszélt többek között arról, hogy a három tisztviselőt első fokon, hűtlen kezelés miatt börtönbüntetésre ítélte a gyulai bíróság.

Többek közt emiatt a sajtótájékoztató miatt perelte be a három férfi a Fidelitast. Érvelésük szerint Kopornyia azt elhallgatta, hogy a gyulai ítélet nem jogerős, a kiszabott büntetést pedig felfüggesztették. A felperesek a jó hírnév megsértésének megállapítását, sérelemdíj kiszabását, illetve a további jogsértéstől való eltiltást kérték a bíróságtól.

A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága közügyekben fontosabb, mint a jó hírnév védelme. A Szegedi Ítélőtábla mostani jogerős ítélete viszont ezt a döntést megváltoztatta, mondván: az elhallgatással és a szórólapkampánnyal megsértették a felperesek személyiségi jogait, mert valós tényeket hamis színben tüntettek fel.

Figyelmébe ajánljuk