70 milliós állami támogatásból vett a Kitörés túra szervezője dobogókői telket

  • narancs.hu
  • 2023. október 31.

Belpol

De titkolják, hol épül fel a turistaház. Több forrásból összesen 155 millió forintnyi közpénz került már a projektbe.

A Lezsák Sándor parlamenti alelnök veje által vezetett

Hazajáró Honismereti és Turista Egylet már azt a telket is közpénzből vásárolta meg, amelyre aztán 70 millió forintos állami turisztikai támogatásból húzna fel turistaházat

– írja 24.hu.  Az már korábban ismert volt, hogy a Kitörés túra szervező egylet, amelynek elnöke a magyar érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett Moys Zoltán, a Kisfaludy Programban kapott támogatásból építhet "bakancsos turistaházat" a Dobogókőn. Azt viszont csak most derítette ki a lap, hogy már az ehhez szükséges, 2158 négyzetméteres belterületi telek megvásárlásához és az építkezéshez kapott 85 millió forintot a társaság a Bethlen Gábor Alapkezelőtől is.

A Miniszterelnökség szakmai felügyeletével működő Bethlen Gábor Alapkezelő először 60 millió forinttal támogatta "a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítését célzó" Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet ingatlanvásárlását és a felújítást, majd 2023-ban ezt az összeget 25 millióval megemelte.

A támogatás mértékének megemelését a 24.hu-nak a miniszterelnökség a "háborús helyzet, a szankciók okozta energiaválság és az infláció nyomán kialakult radikális építőanyagár-változásokkal" magyarázta.

Azt, hogy a közpénzből épülő turistaházat pontosan hol fogják felhúzni, nagy titok övezi:

egyelőre sem a Bethlen Gábor Alapkezelő, sem a pilisszentkereszti önkormányzat, sem az egyesület nem árulta el. Az sem derült ki, hogy a Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet az állami támogatáson túl bármilyen egyéb forrást használ-e a beruházáshoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk