900 milliós uniós támogatásból kaphattak volna a magyarok ingyenes covid-teszteket

  • narancs.hu
  • 2022. január 29.

Belpol

De a magyar kormány úgy döntött, nem él a lehetőséggel.

"Visszautasította a kormány az Unió 900 milliós támogatását, pedig ingyenes teszteket biztosíthatott volna belőle a magyaroknak" – mondta Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő mai sajtótájékoztatóján. 

Bicskanyitogatónak és undorítónak nevezte szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, hogy míg állítása szerint a fideszes politikusok és gazdasági környezetük „milliárdokat nyerészkednek” a járványkezelésen, addig ugyanezek a szereplők nem mutattak együttérzést a szerényebb jövedelmű magyar emberek iránt és például lemondtak egy olyan 900 millió forintos uniós keretről, amelyből ingyenes vagy olcsó covid-teszteket biztosíthattak volna sokezer magyar állampolgárnak.

Az MSZP európai politikusa rámutatott, hogy miközben Magyarországon még hatósági áron is sokba kerül egy PCR-teszt, addig más országokban a védekezés sikere érdekében ezeket sok esetben ingyen vagy kedvezményesen biztosítják a lakosságnak. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy miután a magas árak miatt a legtöbb családnak súlyos kiadást jelent rendszeres teszteket végeztetni, ezért legtöbben nem is teszik. Sok százezren vannak olyanok is – tette hozzá az MSZP politikusa –, akik nem rendelkeznek európai covid-igazolvánnyal, mert például keleti oltóanyagot kaptak és a kormány tehetetlensége miatt ezért költséges teszteket kell végeztetniük, ha munkavállalás, családlátogatás, tanulás vagy épp ingázás miatt határátlépésre kényszerülnek. Ujhelyi a sajtótájékoztatón közölte: ezért kezdeményezte korábban, hogy legyen egy olyan uniós pénzügyi alap, amely ezeknek az érintetteknek a kormányokon keresztül kedvezményes vagy épp ingyenes hozzáférést biztosít az utazási korlátozások miatt kényszerűen elvégezni szükséges tesztekhez. A szocialista EP-képviselő elmondta: 100 millió eurót különített el az Európai Bizottság erre a célra, amelyből nagyságrendileg 900 millió forintnyi összeget ítéltek meg Magyarország számára.

Ujhelyi úgy fogalmazott: miután a magyar kormány hallgatott erről a lehetőségről, ezért neki kellett kiderítenie az ügy részleteit. Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott levelezése alapján lett világos, hogy eredetileg húsz tagállam jelezte részvételét a programban, amelynek részeként a brüsszeli testület azt is meghatározta: ebből a pénzből milyen átalányösszeg alapján, egyébként a magyar hatósági árnál olcsóbban vásárolhatnak a kormányok teszteket. „Miután október végén lejárt a program és a kormányoknak el kellett számolnia a lehívott összeg elköltésével, ezért közérdekű adatigényléssel fordultam a kormány majd minden szervéhez, hogy megtudjam, miként használták fel ezt a lehetőséget, de szokás szerint semmilyen választ nem kaptam” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón is ezzel kapcsolatban csak annyit reagált: a 900 millió „nem nagy összeg”, de nincs információja a programról, ezért majd „utánanéz”. Az MSZP EP-képviselőjének közlése szerint a Miniszterelnökség azóta sem válaszolt neki az ügyben, így kénytelen volt az Európai Bizottságtól érdemi válaszokat begyűjteni.

A sajtótájékoztatón a szocialista politikus közölte: hosszas egyeztetés után a Bizottság illetékes főigazgatója levélben tájékoztatta arról, hogy a magyar kormány végül visszalépett és egyetlen forintot sem igényelt ebből a lehívható keretből. „Felfoghatatlan őrültség, elképesztő felelőtlenség! Mit képzel magáról ez a kormányzat? Én értem, hogy nekik, a tisztségviselőiknek, a hat rendőrrel meg nénós kocsival közlekedő Müller Cecíliának és a minisztereiknek nincsen szüksége ilyen uniós segítségre, de magyarok százezreinek kellett volna ez a támogatás” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: elvárja a kormánytól, hogy mielőbb érdemben magyarázzák meg, miért nem használták fel ezt a forrást a magyar emberek érdekében. Az MSZP politikusa úgy vélte, hogy a Fidesz-kormány csak azért nem hívta le ezt a keretet, mert erre nem lehetett „fideszes árrést” rátenni, nem lehetett a beszerzésen nyerészkedni, hiszen tételesen el kellett volna számolni az Európai Unió felé, így pedig a fideszes döntéshozóknak már egyszerűen nem érte meg.

Közben a Népszava megkereste az ügyben a Miniszterelnökséget, de a lap az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ) kapott választ. Indoklásuk szerint azért nem volt szükség a támogatásra, mert azt "kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében" kapták volna. "Ez az érvelés egész pontosan azt jelenti, hogy a magyar kormány számára a sok százezer keleti vakcinával oltott magyar ember nem számít, ők a Fidesz számára túl szűk támogatási körnek minősülnek" – reagált Ujhelyi az OKFŐ válaszára.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.