Ellenzék: népszavazás nélkül ne lehessen kilépni a NATO-ból és az EU-ból

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 29.

Belpol

Alkotmánymódosítást nyújtottak be ennek érdekében, mert szerintük mára NATO-tagságunk is megkérdőjeleződött. 

Alaptörvény-módosítási javaslatot nyújtottak be az ellenzéki pártszövetség (Egységben Magyarországért) országgyűlési képviselői, hogy népszavazás nélkül ne lehessen kiléptetni Magyarországot a NATO-ból és az EU-ból – közölte Szent-Iványi István külpolitikáért és Európa-politikáért felelős szakpolitikai kabinetvezető szombaton, online is közvetített sajtótájékoztatón.

Az ellenzék azt akarja elérni, hogy azon nemzetközi szervezetek esetében, amelyeknél a tagságot megelőzte egy érvényes és eredményes népszavazás, a kilépésről is csak érvényes és eredményes népszavazás birtokában lehessen dönteni – mondta. Felidézte, hogy a NATO-hoz csatlakozásról 1997-ben, az EU-ba belépésről 2003-ban referendumot tartottak.

Szent-Iványi István kiemelte: a jelenlegi alaptörvény kimondja, hogy nemzetközi szerződésekről nem lehet népszavazáson dönteni. Azonban az is benne van a jogszabályban, hogy a közhatalom forrása a nép. Ebből következően a Magyarország sorsát alapvetően meghatározó kérdésekben a népnek kell döntenie. Az ellenzéki pártszövetség úgy gondolja, hogy a választópolgároknak kell határozniuk az esetleges kilépésről a NATO-ból és az EU-ból – közölte a szakpolitikai kabinetvezető.

 Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt hangoztatta: nincs kétségük afelől, hogy javaslatukat le fogják söpörni az asztalról. Pedig a Fidesz kapott egy esélyt, hogy elmondhassa az utókornak: mindent megtett az integráció vívmányainak megőrzéséért.

Az Egységben Magyarországért pártjai úgy gondolják, hogy Magyarország helye a fejlett Nyugaton, az EU-n belül van – emelte ki.

"Április 3-án erről fogunk szavazni" – fogalmazott Gurmai Zita.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, alelnöke úgy fogalmazott, hogy "az elmúlt tizenkét év orbáni pávatánca Magyarországot sajnos eltávolította Európától és az Európai Uniótól, az azonban még az elmúlt tizenkét év Európa-ellenes kormányzati politikája mellett sem vetődött föl, hogy a NATO-tagságunkat is megkérdőjelezik. De mára eljutottunk idáig."

„Amikor Vlagyimir Putyin arról beszél, hogy Magyarországnak el kell hagynia a NATO-t, akkor Orbán Viktor nem beszél szabadságharcról, nem beszél gyarmatról”, hanem „némi szélsőjobbos kitérő után baráti látogatásra utazik Putyinhoz” – fogalmazott a Demokratikus Koalíció politikusa, és kijelentette: „Ez nem csak szégyen, hanem veszélyes is Magyarországra”.

"Ahogy az uniós tagság a gazdaságunk és kulturális hovatartozásunk alappillére, a NATO-tagság a biztonságunk és nemzeti függetlenségünk garanciája; egyik sem játék" – mondta Vadai Ágnes.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk