A baloldali jelölt nyert Szombathelyen az időközi választáson, övé Czeglédy Csaba helye a képviselő-testületben

  • narancs.hu
  • 2018. október 14.

Belpol

Nem szerzett többséget a Fidesz.

Időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak vasárnap Szombathelyen, mert az 5. számú egyéni választókerület 2014-ben megválasztott képviselője, Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása miatt egy éven át nem vett részt a képviselő-testület ülésén, így képviselői megbízatása megszűnt, Czeglédy elvesztette a mandátumát.

A választáson két jelölt indul, az egyik az Éljen Szombathely! Egyesület jelöltje, ő László Győző, a másik a Fidesz–KDNP jelöltje, ő Melega Miklós.

A választói névjegyzékben 4305-en vannak.

Bár Szombathelyen legutóbb Fidesz–KDNP-s polgármestert (Puskás Tivadar) és Fidesz–KDNP-s parlamenti képviselőt (Hende Csaba) választottak, ez korántsem jelenti azt, hogy abszolút hatalma van a kormánypártnak.

Szombathelyen az átlagosnál jóval erősebb a baloldal. 2014-ben döntetlenközeli eredményt ért el a baloldali összefogás Ipkovich György MSZP-s volt polgármester, Nemény András volt MSZP-alelnök és az épp előzetesben ülő, MSZP-s Czeglédy Csaba vezetésével.

A szombathelyi képviselő-testületben így korábban nem is sikerült a Fidesznek megszerezni a többséget.

De a Czeglédy Csaba ellen folytatott büntetőeljárással, majd a most kiírt időközi választással a Fidesz esélyt kapott, hogy megszerezze a többséget a képviselő-testületben.

A választók számára ezúttal tiszta és egyszerű döntési helyzet állt elő, nem voltak zavaró tényezők vagy pitiáner próbálkozások: vagy a Fideszre szavaztak, vagy a baloldal által támogatott civil jelölt mellé tették le voksukat.

A szavazás eredménye szerint László Győző, az Éljen Szombathely! Egyesület jelöltje 927 szavazatot, Melega Miklós, a Fidesz–KDNP jelöltje pedig 696 szavazatot kapott – írják helyi lapok (a nyugat.hu és az ugytudjuk.hu), mert hivatalos eredményeket egyelőre nem közöltek.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.