A bányászat felügyeletét is 9 évre elteszi magának a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2021. október 15.

Belpol

 A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat megszüntetése is az egyik salátatörvényben bújt meg.

Pintér Sándor belügyminiszter "Egyes eljárások korszerűsítését és a polgárok biztonságának további megerősítését célzó intézkedésekről" szóló 62 oldalas törvénycsomagjában található meg egy döntés arról, hogy megszüntetnék a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot (MBFSZ) - vette észre az Alfahír.

A szervezet valamennyi jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát, vagyoni jogait és előirányzatait átruháznák a jogutódként feltüntetett Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságra.

A furcsa nevű hatóság nemcsak a bányászattal foglalkozhat majd a benyújtott törvéncsomag szerint, hanem

  • a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésével,
  • a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével és szabályozásával a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogutódjaként,
  • a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelet gyakorlásával és szabályozásával,
  • a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként,
  • illetve a felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével.

A szervezet Koncessziós Tanácsot is működtet majd, ami az állam nevében lefolytatandó, koncessziós szerződés megkötésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos egyes feladatokat látja el.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének pedig nem más lett kinevezve, mint Bíró Marcell. A kinevezés kétharmados védelmet kapott, 9 évre szól és havi 4,5 milliós fizetéssel jár - teszik hozzá.

Bíró Marcell egyébként a a Miniszterelnöki Kormányiroda vezetője volt, Orbán "jobbkezeként" is emlegették, és idén júliusban mentették fel a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárának tisztségéből.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?