A beiktatása óta eltelt fél évben több mint egy hónapot töltött külföldön Novák Katalin

  • narancs.hu
  • 2022. november 25.

Belpol

A Fidesz annak idején nem is titkolta, hogy alapvetően diplomáciai szerepet szánnak az államfőnek.

A beiktatása óta eltelt fél alatt Novák Katalin államfő huszonegy alkalommal utazott külföldre, és ennyi idő alatt összesen több mint egy hónapot töltött az országon kívül – írja a Népszava

Ez elődje diplomáciai aktivitásával összehasonlítva is sűrű külföldi programnak tűnik: Áder János 2012-ben, elnöklése első hat hónapjában mindössze hétszer járt külföldön.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a Fidesz nem is nagyon titkolta, hogy Nováknak alapvetően diplomáciai szerepet szánnak, főként olyan helyekre vagy olyan üzenetekkel küldve, amelyek a miniszterelnökhöz politikailag kevésbé illeszthetőek. Így nem is meglepő, hogy az államfő útja a leggyakrabban a nyugati világba vezetnek, miközben Orbán Viktornak és a minisztereinek inkább Oroszországban, Kínában, vagy éppen Üzbegisztánban, a Türk Tanácsban van jelenése.

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a lapnak nyilatkozva elmondta, az EU elleni itthoni propagandával párhuzamosan Orbánnak fontos, hogy legyenek olyan képviselői is az országnak, akik „elfogadhatóak” a külföldi, nyugati vezetők szemében, Novák pedig egy ilyen figura lehet.

A legtöbb út ezek alapján magyarázható – Nagy Attila Tibor megfogalmazásában – Novák „kiegészítő külügyér” feladataival. Persze megvannak a „kötelező” események, mint az ENSZ közgyűlése vagy II. Erzsébet temetése. Ám a lapnak nyilatkozó szakember szerint Novák Katalin útjai között akad olyan, amibe még „kézzel nem fogható” eredményt is nehéz belemagyarázni. Ilyen volt például Novák Egyesült Államokbeli turnéja.

A köztársági elnök legutóbbi útja azonban látványosan túlmutat a protokolleseményeken: Izraelbe együtt ment Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, aki célzott rá, hogy hazánk is vásárolhat elemeket az izraeli fejlesztésű Vaskupola légvédelmi elhárítórendszerből, amelyet közösen tekintettek meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk