Az Országgyűlés megszavazta a Fidesz békepártinak nevezett határozati javaslatát

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Belpol

A dokumentum az orosz katonai agresszió mellett az Orbán által is megszavazott uniós szankciókat is elítéli.

Megszavazta az Országgyűlés a Fidesz békepártinak nevezett határozati javaslatát péntek délelőtt – írja a Telex. 130 képviselő nyomott igen gombot, 24-en nemmel szavaztak, Orbán Viktor nem vett részt az ülésen. A szavazás adatai szerint a Mi Hazánk Mozgalom, Momentum és a Párbeszéd képviselői mellett a KDNP-s Latorcai János sem támogatta a javaslatot. 

A nyolcpontos határozatban az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett,

elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

Emellett elítélték az Orbán Viktor által is megszavazott uniós szankciókat, amelyek a határozat szerint a szankciók nem csillapították a háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre. 

„Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja. Teljes jogú tagként és szuverén államként Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében” – olvasható a dokumentumban, amelyben felszólítja az Országgyűlés a magyar közéleti szereplőket is, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól, amelyek Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

Több párthoz hasonlóan az MSZP is módosító javaslatot nyújtott be az előterjesztéshez. A szocialisták azt szerették volna, hogy arról az ENSZ-állásfoglalásról döntsön az Országgyűlés, aminek az egyik előterjesztője Magyarország nevében Szijjártó Péter volt, és amit megszavazott a magyar kormány. Az ENSZ állásfoglalása kiállt Ukrajna területi szuverenitása mellett, és felszólította Oroszországot, hogy hagyja el Ukrajnát. 

„Ez a magyar Országgyűlés, ne akarjanak nemzetközi állásfoglalást behozni. A magyar Országgyűlés határozata kizárólag a magyar álláspontot képviseli”

– reagált Kocsis Máté a felvetésre.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy az uniós vezetők továbbra is háborúpárti álláspontot képviselnek, mert azt gondolják, ez az erkölcsileg helyes lépés. Magyarország azonban kivétel a miniszterelnök szerint, mert mi nem a háború mellett, hanem a béke mellett foglalunk állást. Szerinte a kormánypártok és az ellenzéki pártok pozíciója is világos a kérdésben: a kormánypártok békepártiak, a baloldal háborúpárti.

A javaslat március eleji parlamenti vitájában a párbeszédes Szabó Tíme fideszes álbéke javaslatnak nevezte a határozatot. Szerinte ugyanis nem lehet azonos orosz és ukrán felelősségről beszélni, miután Oroszország kezdte a háborút egy független ország megtámadásával. A Párbeszéd módosító javaslatában rögzítette volna, hogy a háborúért egyedül Oroszország és Vlagyimir Putyin a felelős. A DK-s Gréczy Zsolt arról beszélt, a békepárti javaslat valójában arról szól, hogy hogyan folytatódhat a háború. Az Orbán-kormány ezzel a határozattal – ahogy az elmúlt évben minden megnyilatkozásával – látszólag a békéről beszél, valójában azonban az orosz érdekeket szolgálja – fogalmazott a DK képviselője, aki szerint a Fidesz ugyanazt csinálja, amit annak idején Rákosi Mátyás tett, aki a békéről beszélt, miközben Sztálint támogatta. 

A jobbikos Lukács László György úgy vélte, igazságos és tartós béke nincs anélkül, hogy a megszálló orosz csapatok ne vonulnának vissza az ő területükre.

„Amit önök javasolnak, az nem más, mint Putyin békéje”

– mondta a fideszes képviselőknek a Jobbik frakcióvezetője. Márpedig szerinte a NATO és az Európai Unió fogja megvédeni Magyarországot.

(Címlapképünkön: A "békepárti" határozati javaslatról szóló szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 31-én. Forrás: MTI/Kovács Attila)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk