A bírósági ítélet végrehajtása helyett újabb kirekesztő anyagot közölt a Metropol

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 15.

Belpol

A „koldustérkép” után „Csövesterror” címmel jelent meg egy cikk hajléktalan emberekről.

Nem hajtotta végre a bíróság döntését a „Koldustérkép” miatt megbírságolt Metropol, inkább újabb kirekesztő cikket tett közzé hajléktalan emberekről, ezúttal „Csövesterror” címmel – derül ki az Utcajogász Egyesület lapunkhoz eljutatott keddi közleményéből. 

Mint írták, két év után véget értek a Metropol által készített „Koldustérkép” miatt indult jogi eljárások: a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bírsággal sújtotta a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t, a kiadó bírósághoz fordult, ám júniusban jogerősen elvesztette a pert. Az ügy előzménye, hogy a lap egy szerző nélkül publikált cikkben – névtelen olvasói levelekre támaszkodva – azt kívánta bemutatni, hogy a fővárosban „hajléktalanok csapatai” erőszakosan zaklatják a járókelőket. A cikket kiszolgáltatott helyzetben lévő hajléktalan emberekről, a hozzájárulásuk nélkül készített képekkel illusztrálták, ráadásul az újság sem hajléktalan embereket, sem döntéshozókat vagy szociális szakembereket nem szólaltatott meg a cikkben.

Az Utcajogász bejelentése nyomán a Médiatanács a kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt 250 ezer forintos bírság fizetésére és közlemény közzétételére kötelezte a kiadót. A döntés ellen a Mediaworks a bírósághoz fordult, az elsőfokú bíróság indokolásában azonban kimondta:

a cikk jogsértő volt, mivel az „a hajléktalan közösség egészére vonatkozott” és nem is törekedett arra, hogy elkülönítse egymástól a hajléktalan emberek, valamint az „erőszakos koldusok” kategóriáját.

A bíróság ítélete ellenére a cikk továbbra is változatlan tartalommal érhető el a Metropol honlapján, ráadásul a lap nemcsak a Médiatanács által elrendelt közleményt nem jelentette meg, de 2023. július 30-án Fügedi Richárd szerző megjelölésével „Nem merünk szólni nekik, mert fellöknek” – Csövesterror Óbudán – videó címmel újabb tartalmat tett közzé címlapján. A 2021-es cikkhez hasonlóan a portál ezúttal sem kérdez meg hajléktalan embereket és ismételten a hozzájárulásuk nélkül készített felvételeket emberekről, akiket hajléktalanként mutat be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk