Iványi Gábor: A magyar államot olyan emberek irányítják, akiknek börtönben lenne a helyük

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 15.

Belpol

Az egyházától elvont pénzből szerinte kétszer is meg lehetne tankolni a NER új luxusjachtját.

A magyar államot olyan emberek irányítják, akiknek tisztességes demokráciában és jogállamban hosszú időre börtönben lenne a helyük – jelentette ki Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, az általa összehívott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A Népszava tudósítása szerint Iványi Gábor azért hívta össze a sajtótájékoztatót, hogy beszámoljon arról, az adóhatóság – a lelkész szerint nyilvánvalóan Orbán Viktor miniszterelnök utasítására – késedelmi kamat és egyéb tartozások címén 175 millió forintot vont el tőlük,

ezért ebben a hónapban nem tudnak fizetést adni mintegy ezer munkavállalójuknak.

Iványi elmondta, intézményfenntartói nehézségeik abból adódnak, hogy a fideszes kormány „kifejezetten büntető szándékkal, hamis indokkal” 2011-ben elvette egyházi státuszukat, így nem juthattak hozzá a nélkülözhetetlen kiegészítő támogatáshoz, költségvetésük legalább negyven százalékától elestek. Bár a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is törvényellenesnek minősítette az eljárást, a MET máig nem kapta vissza eredeti egyházi státuszát, az állam pedig 12 milliárd forinttal tartozik nekik.

A kormány újra és újra megváltoztatta az egyházi törvény feltételeit, hogy „jogalapot teremtsen további zaklatásunkhoz és sanyargatásunkra” – fogalmazott a lelkész, hozzátéve, hogy a kormány nem hajlandó átfogó finanszírozási megállapodást kötni velük, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes második éve még csak nem is válaszol levelükre, ráadásul már a templomaikat is jelzálog terheli.  Iványi Gábor a „bűnös pénzpocsékolás” példájaként Mészáros Lőrincék legutóbbi jachtozását is szóba hozta. Szerinte a jacht árából éveken keresztül fenn lehetne tartani a teljes intézményhálózatukat. Megjegyzete,

a luxushajó megtankolása 81 millió forintba kerül, „kicsivel több mint két tankolás ára, amit most elvontak tőlünk”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk