A Boldog-ügy egyik vádlottja mindent beismert

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Belpol

G. Vanda ötödrendű vádlott nem jogerősen két év felfüggesztettet kapott.

Szerdán tartották a Fővárosi Törvényszéken az előkészítő ülést Boldog István fideszes képviselő és társainak korrupciós ügyében – számolt be róla a 444.hu. Boldogot és kabinetfőnökét, Fehér Petrát másik hét emberrel együtt tavaly decemberben vádolta meg az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és az uniós pályázatok befolyásolása miatt.

Korábban több alkalommal is foglalkoztunk Boldog ügyével. Megírtuk, hogy a vádirat szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit és a kivitelezők kiválasztását. A nyertesek ezért az elnyert összegből 2019 májusában 20 millió forintot „visszaosztottak” Boldognak és két társának; a Blikk információja szerint a pénzt nejlonszatyorban vitték „föl” a fővárosba, és Boldog az „alkotmányos költség” átvétele után rohant is Bécsbe Hugo Boss öltönyöket venni.

 

Szeptember elején arról is írtunk, hogy Kubatov Gábor pártigazgató szépen becsomagolt, ám kemény és egyértelmű üzenetet küldött Boldognak és a szintén a vádlottak padjára került Simonka Györgynek. „Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, őket is. Boldog István és Simonka György előtt most az a feladat áll, hogy megvédjék magukat ezekben az eljárásokban. Bele kell állniuk a perekbe, be kell bizonyítaniuk a saját igazukat. Érthető módon, minden energiájukat leköti a védekezés. Az én személyes véleményem az, hogy bölcsebb lenne, ha a közösségünk érdekében hagynák, hogy más induljon helyettük” – mondta Kubatov.

A Fővárosi Törvényszék mostani ülésen már ítéletet is hirdettek G. Vanda ötödrendű vádlott esetében, aki Boldog táskás emberének, K. Péternek volt az asszisztense, és a vád szerint bűnsegédként kenőpénzeket vett át és juttatott célba – irja a 444.hu. G. Vanda a bíróság előtt mindent beismert, amit a vádiratban felhoztak ellene. Az utolsó szó jogán annyit mondott, sajnálja, ami történt, már megbánta, és fel sem fogta a helyzet súlyosságát, amikor átvette a pénzeket.

Annak ellenére, hogy nem volt meghatározó szerepe a közbeszerzések befolyásolásában, G. Vanda több hónapot töltött előzetesben, miközben Boldog István elsőrendű vádlottként végig szabadlábon védekezhetett.

A bíróság 2 év szabadságvesztésre ítélte G. Vandát bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása valamint közbeszerzési eljárásban elkövetett versenykorlátozó magatartás miatt A büntetés végrehajtását 5 évre felfüggesztették. G. Vand továbbá 400 ezer forint pénzbírságot is kapott. Az ügyészség viszont letöltendő börtönért és súlyosabb pénzbüntetésért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős, a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla mondja majd ki.

Boldog István és vádlottársai a júniusi előkészítő ülésen ártatlannak vallották magukat, így az ő esetükben rendes tárgyalást kell majd tartani. Erre legkorábban januárban kerülhet sor, amiből az következik, hogy gyakorlatilag esélytelen, hogy választások előtt ítélet szülessen a fideszes képviselő korrupciós ügyében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk