Interjú

„A büfést is megfenyegették”

Csintalan Sándor a HírTv átállításáról és Simicska kapitulációjáról

  • M. László Ferenc
  • 2018. augusztus 27.

Belpol

Volt, amiben nem értett egyet Simicska Lajossal – például másképp vélekedett a Jobbik felkarolásáról –, viszont a HírTv átadásáról azt tartja, a volt fideszes pénztárnoknak nem volt más lehetősége.

Magyar Narancs: Most már sem a rádióba, sem a tévébe nem kell bejárnia. Közismert a szereplési vágyáról, mit kezd most magával?

Csintalan Sándor: Az utóbbi években az időm jelentős részét a Lánchíd Rádióban és a HírTv-ben töltöttem. A rádió már régebben megszűnt, a tévé csak két napja nincs (az interjú pénteken készült), de piszokul hiányoznak a kollégák. Hát, majd ki fogom tanulni ezeket a posztmodern technológiákat, eltűnni nem akarok és nem fogok.

MN: Youtuberként folytatja?

CSS: Akár. És ennek részeként körbe fogom járni az országot.

MN: Puzsér Róbert kivételével egyetlen olyan vloggert, influencert nem tudnék mondani, aki politikával foglalkozik. Mintha ez nem működne a videómegosztókon.

CSS: Akkor 64 évesen megtanulom, hogyan kell csinálni, hogy működjön. Majd leckéket veszek az influencerektől: ha ezt kívánja meg a helyzet, Erdélyi Mónikától (a Mónika show egykori házigazdája – a szerk.) fogok tanulni, vagy akár Puzsértól. Erdélyi vlogját éppen tegnap nézegettem, Robival meg telefonon beszéltem. Nem tudom, hogy igaz-e, amit ön állít, hogy a közéleti témákat keresik-e vagy sem a YouTube-on. Ha igaz, meg kell teremteni a kínálatot, és akkor lesz rá kereslet is. Senkinek ne legyenek illúziói: az orbáni rendszer előbb vagy utóbb mindenkit utolér, mindenkit érinteni fog. Nézze, volt olyan időszaka ennek az országnak, amikor nem lehetett fénymásolóhoz jutni, mégis lett rendszerváltás. Meg kell dolgozni a közönségért, engem pedig érdekel ez az ország. Van közéleti mondanivalóm, hát megkeresem hozzá a fórumot.

MN: Kirúgták vagy ön mondott fel?

CSS: Jogi értelemben az előbbi. De azt én már hetekkel korábban világossá tettem a műsoromban, hogy a fideszesített HírTv-ben nem maradok. Április 9-től egyértelmű volt, hogy el fogják vágni a torkunkat, csak az volt a kérdés, hogy ez mikor következik be. Nem akartam feltett kézzel elvonulni, azt mondtam, amíg van nyilvánosságom, csinálom a műsort.

MN: Hogyan zajlott a kirúgása?

CSS: Ott ült velem szemben Liszkay, Répásy Bálint (a HírTv új vezére, korábban a súlyos veszteséget felhalmozó Magyar Nemzeti Kereskedőház üzletfejlesztési igazgatója – a szerk.), Korda Judit (a tévé G-nap előtti vezetője – a szerk.) és egy jogász kislány.

MN: Miről beszélgettek Liszkayval?

CSS: Bementem, köszöntem mindenkinek, mondták, foglaljak helyet. Erre én: köszönöm, de nem. Répásy elém tett egy papírt, hogy olvassam el, és írjam alá. Kérdeztem, hol kell aláírni. Liszkay ekkor szólalt meg, hogy olvassam el, ne utólag mondjam azt, hogy átvertek. Erre azt válaszoltam, ez az egész egy átbaszás, nincs jelentősége, hogy elolvasom-e. Aláírtam, és eljöttem.

MN: Az 1990-es évektől Simicskával jó viszonyt ápoló, majd a G-napon vele szembeforduló Liszkay Gáborról még néhány éve is pozitívan nyilatkozott, elismerve, hogy jó szervező. Most mit gondol róla?

CSS: Három éve elmeséltem a Narancsnak (lásd: „Lajos erre azt mondta...”, Magyar Narancs, 2015. március 5.), milyen aljas trükkel próbálták megpuccsolni Simicskát. Miközben az előző egy évben ezek az emberek arról beszélgettek egymás közt, hogy Orbán orosz ügynök. 2015 februárjában aztán arra ment ki a játék, hogy mindenki szaladjon szerteszéjjel, ne jelenjen meg a Nemzet, sötétüljön el a HírTv. Most meg a megmentő szerepében tetszelegnek. Ez mindent elmond róluk, nem fogom ezenfelül még barokkos jelzőkkel illetni őket.

MN: Miután Simicska júliusban bejelentette, hogy minden vállalkozását eladja, a vevőt, Nyerges Zsoltot „rendes embernek” nevezte a műsorában, a Tantuszban. Ezt továbbra is tartja?

CSS: Elvállalta ezt a szerepet, amit lehet így vagy úgy minősíteni. Még a legrosszabb szerepekben is különféleképpen viselkedhet egy ember. Fontos, hogy azoknak a kollégáknak – vágók, hangmérnökök, sminkesek, közel kétszáz ember – legyen holnap is állásuk, akiknek a műsorok elkészítése nem elvi kérdés. Tudom, mert ismerem, hogy erre Zsolt oda fog figyelni. Legalább öncélú gyilkolászás nem lesz, és aki ismeri Szikszai Pétert (a HírTv új vezérigazgató-helyettese – a szerk.), az tudja, hogy ennek nagy jelentősége van.

MN: Pár hete azt mondta róla, hogy „kurzuskonform” lett. Nyerges a háború három éve alatt egyszer sem foglalt állást, most miért állt be Orbán mögé?

CSS: Ő nem vesztette el a kurzuskonformitását, legfeljebb ez nem volt látványos az elmúlt három évben. Ugyanakkor másképp látja a világot, mint mi, közéleti szereplők. Éli a világát, építi Szolnokot, irányítja a vállalkozásait.

MN: Most viszont tulajdonosként nevét és arcát adta a HírTv-s leszámolásokhoz.

CSS: Valóban, az a kérdés, hogy ebbe most miért ment bele. De pszichologizálni nem akarok, ugyanakkor a mögöttes megállapodás tartalmát sem ismerem, ezért okoskodni sem fogok. Sokszor a fejemre olvassák – különösen mostanság kormánypárti oldalon –, hogy sok helyütt megfordultam, voltam már sok minden. (Csintalan Sándor a KISZ-ben kezdte köz­életi pályafutását, és útja a pártállami szak­szervezeten, az MSZMP-n, az MSZDP-n, az MSZP-n át vezetett 2007 és 2017 közötti Fidesz-tagságáig és a Simicska-médiáig – a szerk.) Hát igen, láttam sok mindent, de még ez sem elég ahhoz, hogy megértsem, ebben a rendszerben ki miért dönt úgy, ahogy. Ebben a tekintetben eddig egy téveszme határozta meg az életemet: most már tudom, hogy nem elég a lelkem legmélyére néznem ahhoz, hogy felfogjak, értelmezni tudjak dolgokat.

MN: Arra utal ezzel, hogy nem érti a Simicska–Orbán-alku lényegét?

CSS: Pusztán csak azt mondom, hogy bizonyos dolgokon már nem is gondolkodom. Nekem elég az, hogy Nyerges garancia arra, hogy sok embernek holnap is lesz keresete. Látja, azt sem értem, hogy az M1 és az Echo Tv mellé miért kell még a visszafideszesített HírTv is. Mert azt a nagy médiaholdingot, amit most terveznek, enélkül is létre lehet hozni. Arra emlékszem, hogy a kilencvenes évek derekán – amikor még volt befolyásom az MSZP médiapolitikájára – ügyeltünk arra, hogy az ellenzék ne maradjon média nélkül, és ne mi mondjuk meg, hogy ott miről írjanak, beszéljene

false

MN: Mikor beszélt utoljára Simicskával?

CSS: A választások előtt.

MN: Azóta miért nem?

CSS: A választási eredmény okozta sokkot nekem is fel kellett dolgoznom. Tudtam, hogy ő is így van ezzel. Ráadásul nem is értettünk mindig mindenben egyet. A G-nap után azt javasoltam neki, hogy ne álljunk be senki mögé. Persze azt támogattam, hogy nézzük meg, többek között mi fán terem ez a Jobbik. Mert kívülről úgy festett, ez két párt, ahol nácik és a politikai ezotéria, romantika hívei ténykednek. De ami a médiánkat illeti, végig fenntartottam, hogy ne köteleződjünk el, legyünk egy független pólus. Gyorsan tegyük hozzá, akármiket is nyilatkozott Lajos Vonáékról, a médiája nem térdelt le a Jobbik elé. Persze a végén én is úgy nyilatkoztam, hogy listán a Jobbikra szavaztam, de én is taktikai voksoló voltam: mint oly sokan ebben az országban, a Fidesz ellen szavaztam.

MN: A Magyar Nemzet és a Heti Válasz bezárását, a HírTv átadását nehéz másképp értelmezni, mint hogy Simicska a médiát a politika eszközének tartja. Mivel a politikai projekt nem jött össze, dobta a médiát is.

CSS: Ugyan! Már másnap tudtuk, hogy akármit csinálunk, lemészárolnak minket.

MN: Bemennek, és lekapcsolják erővel a villanyt a tévében? Leállítják a nyomdagépeket?

CSS: Először is, totál dögrováson voltunk anyagilag. Én már 2015-ben azt gondoltam, hogy legfeljebb egy évünk van. Elismerem ugyanakkor, hogy üzletileg nem hoztunk mindig jó döntéseket, lehet, hogy a G-nap után keresnünk kellett volna külföldi befektetőket. Másrészt azon is meglepődtem, hogy a Fidesz nem hozta össze eddig a sajtókamarát, ahova mindenkit bekényszerítenek, és akik nem vállalják, azokra majd kivetnek valami büntetőadót. Persze ami késik, nem múlik.

MN: Gazdasági döntés született a választások után?

CSS: Részben igen. Ugyanakkor ma Magyarországon bárkit falhoz lehet állítani, börtönbe lehet vinni.

MN: Simicska Lajos megijedt?

CSS: Nem rá gondolok, hanem a médiájában dolgozókra.

MN: Tavaly négy hónapig dolgoztam a HírTv-nél és a Magyar Nemzetnél. Simicska egyik bizalmasa már akkor arról beszélt nekem, hogy választási sikertelenség esetén másnap bezárják a Nemzetet. Tehát ezt előre tudták, éppen ezért azt gondolom, hogy egzisztenciákkal játszottak, miközben a Fidesz volt pénztárnokának mindig is lesz mit a tejbe aprítania.

CSS: Tegyük hozzá, az én egzisztenciám is benne van ebben. Most intézem a nyugdíjamat, mert nincs más. Amikor Kálmán Olga megkérdezte tőlem, hogy átjöjjön-e az ATV-től, neki is azt mondtam: jöjjön, de a fene tudja, meddig leszünk. Akik újonnan jöttek, tisztában voltak ezzel, ezek szerint magának is elmondták. Akik ott maradtak a G-nap előtti időszakból, elképesztő tortúrákat éltek át, ezerszer megüzenték nekik a Fideszből, hogy ki fogják nyírni Lajost, hagyják ott, amíg csak lehet, mert a kormánypárti sajtóban háromszoros pénzt kapnak. Ha nem mennek, és 2018-ban győz a Fidesz, akkor soha nem kapnak majd állást a magyar médiapiacon. Még a büfést is megfenyegették. Le a kalappal azok előtt, akik ezek ellenére szorongva, reménykedve végigcsinálták.

MN: A szintén leváltott vezérigazgató-helyettes, Tarr Péter tavaly még úgy nyilatkozott a Kreatívnak, hogy a tulajdonos biztosította: 2022-ig anyagilag garantált a HírTv működése. Ha megvolt a pénz, akkor miért kapitulált egyik napról a másikra?

CSS: Hogy Tarr miért állította ezt, azt tőle kérdezzék meg. Lajos soha nem mondta azt, hogy az idők végezetéig tartható. Én sem áltattam a kollégáimat. Ugyanakkor én is tökön szúrásnak éreztem, amikor megszűnt a Nemzet, lekapcsoltuk a rádiót. Mint már mondtam, nem értettünk egyet mindenben.

MN: „Hogy Simicska feltett kézzel lemenjen a pályáról? Na, arra semmi esély!” Emlékszik még erre a kijelentésére?

CSS: Hogy a fenébe ne! Maguknak mondtam 2015-ben.

MN: Ha nemrég még ennyire hitt Simicska elszántságában, nem értem, miért nem kérdezte meg tőle, mi miért történik.

CSS: Remélem, nem ért félre, de nem akartam magyarázkodásra kényszeríteni. Lehet, hogy barátok vagyunk, de tartottam magam mindig ahhoz, hogy a médiája alkalmazottjaként kapcsolatunk aszimmetrikus. Ezt fontosnak tartottam fenntartani a kollégáim miatt is. Annyit akartam tudni, amennyit ők, hogy ne kelljen hazudnom nekik, később is a szemükbe tudjak nézni.

MN: Információim szerint a választások után az első felajánlkozás Simicska oldaláról történt: megüzente, hogy eladó a Music FM. Kapott pénzt az átadott cégekért?

CSS: Halványlila gőzöm nincs. Újra elmondom: én ezekről a történetekről semmit nem akartam tudni. Ha erre azt mondja, hogy a homokba dugtam a fejem, azt válaszolom, lehet, van benne valami.

MN: Igaz, hogy Simicska az Egyesült Államokba tart?

CSS: Úgy tudom, hogy ez a pletyka nem igaz.

MN: Az sem igaz, hogy a fiát kiküldte az USA-ba tanulni?

CSS: Ez egy régi történet, már korábban volt erről szó, nem kell belelátni semmit.

MN: Abból mi igaz, hogy Simicska videóra mondta az Orbánnal közös ügyeit, és azt letétbe tette arra az esetre, ha történne vele valami?

CSS: Ez a Népszava-sztori rettenetesen feldühített. Hosszú évek után fel is hívtam Puch Lacit (a napilap tulajdonosát, az MSZP volt pénztárnokát – a szerk.), hogy megkérdezzem, mi a fenéért csinálják ezt. Mert az ilyen mesékben ugyanazt a tunyaságot látom, mint abban, amikor a balliberálisok, egyes ellenzékiek a fotelben üldögélve abban reménykedtek, hogy Simicska majd szépen elvégzi helyettük a piszkos munkát, és rádobja Orbánra az atomot. Másrészt milyen újdonságot lehetne még megtudni, amit eddig nem tudtunk a pártfinanszírozásról? Olyat, ami tényleg megrendíti Orbán táborát? Még ha lenne is ilyen videó, egyszerűen nem működne. Éppen ezért hülyeség minden ilyen találgatás.

Figyelmébe ajánljuk