Tartalom

MaNcs 30. évf. 32. sz. (2018-08-09)

Publicisztika

Publicisztika

Csillag István: Aranycsinálók utcája

A BMW debreceni gyárépítésének hírét kommentálhatnánk akár úgy is: a nyugati gépjárműgyártók hasonlóan települtek hazánkba, mint ahogyan az aranycsinálók műhelyei Prága híres kis utcácskájába.

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Üvegház 3.

A Tv2 megy, ez a rosszabbik eset (a legrosszabbik az M1), Bud Spencer és Terence Hill (ez a jobbik eset), a csávó a film végén fogtechnikushoz megy, mondja a kék pólós, Piedone épp ökölcsap.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Gyerekvásár

Az NB1 harmadik fordulója után két vereség és egy döntetlen a Felcsút (azaz a Puskás Akadémia FC, PAFC) mérlege. A csapat két hazai meccsére, a „világ legszebb stadionjába” egyszer sem sikerült ezernél több nézőt becsábítani – a Debrecen (0:1) elleni meccsre 931-en, az MTK (1:2) ellenire 837-en voltak kíváncsiak, legalábbis a hivatalos adatok szerint.

A szerk.

A szerk.

Füge

A nagy dolgok mostanában a Népszavából startolnak, alighanem a jó szimatuk teszi, vagy valami ilyesmijük.

A szerk.

A szerk.

Eltévedésben

A Magyar Kórházszövetség rendkívüli elnökségi ülést hív össze, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, Domokos László (egykori fideszes országgyűlési, megyei közgyűlési stb. képviselő) odanyilatkozott a Magyar Időknek, hogy a vizsgált egészségügyi intézmények döntő többségében pénzügyi káosz, anarchia uralkodik, és általános a korrupció.

Külpol

Interjú

Külpol

„Brüsszel mindig mást jelent”

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője

A politikai kommunikáció szintjén tapasztalható „brüsszelezés” ellenére kollegiális a viszony a magyar kormány és az Európai Bizottság tisztviselői között – mondja Zupkó Gábor képviselet-vezető. Szerinte a migrációs politika 95 százalékában egyetértés van, azt pedig senkiről sem feltételezné, hogy a feszültség fenntartásában érdekelt.

Tommy Robinson szélsőjobbos aktivista portréja

Külpol

A provokátor

Két angol bíróság összesen 13 hónap szabadságvesztésre ítélte a nemzetközi szélsőjobb új sztárját, de csak azért, hogy a napokban egy harmadik bíróság szabadlábra helyezze. A magyar kormánypropaganda erősen szimpatizál vele – de nem csak ezért lenne könnyelműség félvállról venni.

Belpol

Miniszterelnöki, miniszteri és mindenféle biztosok, megbízottak

Belpol

Orbán hálózata

Több ezer milliárd forint elköltését szervezte ki az állami közigazgatás rendszeréből Orbán Viktor. Az elsősorban tőle függő kormány-, miniszterelnöki és miniszteri biztosok és megbízottak hálózata lefedi a legfontosabb pénzkifizető helyeket, hatalomgyakorlási területeket – de kiválóan működik kiérdemesült káderek lerakataként is.

Gyorsfénykép Nyerges Zsoltról

Belpol

A takarító

A Simicska–Orbán-háború zajában keveset hallottunk arról az emberről, aki most a közvetítést vállalta a volt pártpénztárnok és a kormányfő között. Kicsoda Nyerges Zsolt, és milyen viszony fűzi Simicska Lajoshoz? Miért bízik meg benne Orbán Viktor?

Interjú

Belpol

„A büfést is megfenyegették”

Csintalan Sándor a HírTv átállításáról és Simicska kapitulációjáról

Volt, amiben nem értett egyet Simicska Lajossal – például másképp vélekedett a Jobbik felkarolásáról –, viszont a HírTv átadásáról azt tartja, a volt fideszes pénztárnoknak nem volt más lehetősége.

Nekrológ

Mélyi József

Nekrológ

Egy médium kora

Meghalt Szepesi György

Apám sokszor elmesélte, milyen érzés volt, amikor először megszólalt a házukban a rádió. 1927-ben a kis zalai faluban ez volt az első készülék, és Mayer kántortanítóékhoz eljött Széchenyi grófnő is, hogy belehallgasson az adásba.

Film

Film

Film

Régi motoros

Mission: Impossible – Utóhatás

Párizs, Franciaország, helyi idő szerint valamikor délután. Egyik járókelő a másikhoz: Ne haragudjon, möszjő, hogyan jutok el az operába? Gyakorolni, sokat gyakorolni!

Interaktív

Rádió

Interaktív

Állócsillag

Takaró Mihály-portré a Kossuthon

Micsoda változások zajlanak hazánkban! Sőt, rendeződések, át és vissza, majd megint át. Mondhatnánk, hogy szinte követni sem lehet, hiszen lépten-nyomon megszűnik egy-egy tévé, rádió, újság, online hírportál, irodalmi kánon, és a helyén rögtön, mint a pitypang, kinyílik egy újabb, vagy ugyanaz, csak másként, másokkal, máshogy ugyanúgy.

Könyv

Könyv

Könyv

Száraz torok, nedves hát

Mezei Márk: Utolsó szombat

Van egy régi vicc, miszerint Kohn és Grün utazik a vonaton, a szerelvény megáll Lembergnél, Kohn kihajol az ablakon, mire valaki megszólítja: – Jó napot, Weiss, rég láttam! Hogy van? – Köszönöm, jól, és maga? – Én is. Család rendben? – Persze. – Az üzlet megy? – Megy bizony! – Örömmel hallom. További szép napot! – Önnek is! Kohn visszaül, mire Grün felé fordul: – Te csak úgy hagyod, hogy egy idegen összetévesszen a Weiss-szel? – Mondd csak, mennyit áll a vonat Lembergnél? – Öt percet. – Na, hát fogok én itt öt percért vitatkozni?!

Mire jó a biblioterápia?

Könyv

Irodalom receptre

Vannak olyan emlékeink, hogy egy könyv épp jókor, jó helyen talált meg minket, segített valamit megválaszolni, megoldani, átélni, továbblépni, felnőni vagy épp gyereknek maradni? Pont ez az élmény a lényege a biblioterápia elméletének és módszertanának.

Könyv

„Elszigetelt, őrült, drogfüggő élet volt” - Edward St. Aubyn író

Eddig öt regényt írt az életéről alteregójával, Patrick Melrose-zal a főszerepben, akit Benedict Cumberbatch alakít a regényfolyamból készült tévésorozatban. Sok minden megtörtént az íróval, ami Patrickkel is: előkelő családba született, az apja gyerekként sorozatosan megerőszakolta, fiatalon drogfüggővé vált. Az első három Patrick Melrose-regény egy kötetben immár magyarul is olvasható – az 58 éves angol írót ez alkalomból hívtuk fel telefonon.

Könyv

Könyv

Egy finom angol úr

Két P. D. James-krimi

Az angol úriember igazán figyelemre méltó történeti típus volt. Hajdanán egy egész világbirodalmat eligazgatott, következetesen tartózkodott a szélsőséges érzelemnyilvánításoktól, és hitelesen viselte a szmokingot éppúgy, mint a tweedzakót.

Színház

Színház

Színház

Se vele, de nélküle

Fenyő Iván – Alkalmáté Trupp

Nem ez volt az első eset, hogy az élve boncolt személy nem vett részt az Alkalmáté Trupp aktuális előadásában (hogyan tudna bárki is hiányozni a saját élve boncolásáról?): a Száraz Dénesről szóló 2013-as epizódnak például Vele, de nélküle volt az alcíme – ám korántsem hiányzott belőle annyira Száraz Dénes, mint a Fenyő Ivánból Fenyő Iván.

Zene

Zene

„Mint a Trónok harca, csak metálban”

Richie Faulkner gitáros

Csak pár éve csatlakozott, de ma már ő viszi a hátán a Judas Priestet. A Narancsnak elárulta, hogyan hatott rájuk a fő dalszerzőjük Parkinson-kórja, és azt is, miért nem ő fogja megreformálni a heavy metalt.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„A nácikról szó sem esett”

Gunter Demnig képzőművész, a botlatókövek atyja

Szerte Európában immár több mint 69 ezer Stolperstein, vagyis járdába illesztett botlatókő őrzi a holokauszt áldozatainak emlékét utolsó lakhelyük előtt. A projekt gazdája, Gunter Demnig kölni képzőművész a héten megfordul többek közt Veszprémben, Debrecenben, Szentendrén, és végül Budapesten süllyeszti járdába emlékező macskaköveit. Az utolsó a sorban Radnóti Miklósé lesz – a kőletételre a Pozsonyi út 1. előtt kerül sor szombaton, 11.30-kor. A művészt Ljubljanában értük el telefonon.

Gasztro
Tudomány

Terraformálási elképzelések a Marson

Tudomány

Saját képünkre

Egyhamar aligha tudjuk lakhatóvá tenni a Marsot – állítják a legfrissebb elemzések.