A civilek bíróságra mennek, a Fidesz örül a megbélyegző törvénynek
civil.jpeg

A civilek bíróságra mennek, a Fidesz örül a megbélyegző törvénynek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. június 27.

Belpol

Életbe lépett a civil törvény.

Nem fogják betartani a civil törvény regisztrációs előírásait, ezt a törvény elfogadása után azonnal közölte két szervezet, a TASZ, és a Helsinki bizottság. A törvény kedden lépett életbe, az Amnesty International most csatlakozott a másik két szervezethez. Közleményük címe: Nem regisztrálunk, megyünk a bíróságra címmel.

„Nem teszünk eleget a jogsértő törvény előírásainak, és minden lehetséges törvényes lehetőségünket ki fogjuk használni, hogy az igazunknak érvényt szerezzünk. Ellentétben a kormánnyal, mi hiszünk a transzparens és demokratikus döntéshozatalban, ezért a törvény elfogadása után az egyesület elnöksége azonnal összehívott egy rendkívüli közgyűlést, hogy a tagság személyesen dönthessen a kérdésben.” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Az Amnesty International a világ minden táján a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik. 1990 óta ez lesz az első törvény Magyarországon, aminek a betartását tudatosan megtagadjuk. Azt gondoljuk, hogy a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget a számunkra, mint a polgári engedetlenséget választani.”

A törvény szerintük alapvető emberi jogokat – köztük az egyesüléshez és személyes adatok védelméhez való jogot – sért, ezért azzal szemben alkotmányjogi panasszal éltek az Alkotmánybíróságon, és beadvánnyal fordulunk az Emberi Jogok Európai Bíróságához is.

A Fidesz ugyanakkor lelkendezik a törvény életbelépésekor. A frakció szerint a Soros-szervezeteknek átláthatóvá kell tenni működésüket. A közleményben hangsúlyozzák, hogy a nemzeti konzultációban válaszoló 1,7 millió ember 99 százaléka kiállt a törvény mellett, mert - mint írják - a magyar emberek is szeretnék tudni, melyek azok a külföldről pénzelt szervezetek, amelyek befolyásolni akarják a magyar közéletet és a bevándorláspolitikát. Arról, hogy például a nemzeti konzultáció mennyire átlátható, már nem szól a közlemény. Arra viszont felhívják a figyelmet, hogy a törvényre „a külföldről pénzelt, tipikusan a migrációt támogató Soros-szervezetek átláthatósága miatt van szükség”, hozzátéve, Soros György magyar származású amerikai üzletember ugyanis „nyíltan elismeri, hogy migránsokkal akarja betelepíteni Európát, le akarja bontani a kerítést és ehhez az általa finanszírozott ügynökszervezeteket használja fel”.

Az orosz mintára elfogadott törvény valójában semmit nem javít a civil szervezetek átláthatóságán, támogatóik kiléte eddig is nyilvános volt. A szabályozás egyedül arra alkalmas, hogy megbélyegezze a kipécézett szervezeteket, tovább nehezítve munkájukat.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.