Családban marad – A Deutsch fivérek MTK-ja és az állami pénzcsapok

  • Harle Tamás
  • 2014. február 16.

Belpol

Az elkövetkező években 7,1 milliárd állami forintra biztosan számíthat a Deutsch fivérek által elnökölt, igazgatott, birtokolt MTK-birodalom, amelynek ékköve a Várszegi Gábor kiválása után megvásárolt labdarúgóklub.

Bár az érintettek rendre azt hangsúlyozzák, hogy az MTK mint sportegyesület és az MTK mint labdarúgóklub két teljesen elkülönült szervezet, ez a valóságban nincs így. Egyrészt mára mindkettő nyugodtan nevezhető Deutsch-felségterületnek. Másrészt az MTK sportegyesület és a labdarúgó zrt. együttesen tulajdonol egy üzemeltető kft.-t (lásd a Hálózatba kapcsolva című keretes anyagunkat), amely első működési évében mínusz 51, második évében pedig mínusz 65 millió forintos üzemi eredményt ért el. Harmadrészt: az egész "MTK-birodalom" együtt összesen 7,1 milliárdos állami segítséghez jut az elkövetkező években, amihez - pluszban - igen jelentős TAO-pénzek is érkeznek. Felcsúton sem szomorú az élet, de a jelek szerint a Hungária körúton sem lesz ok panaszra.

false

 

Fotó: MTI - Földi Imre

Deutsch Tamás (Fidesz, EP-képviselő) az elnöke, Deutsch Péter (az elnök testvére) az ügyvezetője az MTK sportegyesületnek. Deutsch Tamás és Deutsch Péter felügyelőbizottsági tagja az MTK 1888 Zrt.-nek. Deutsch Judit és Deutsch Péter a tulajdonosa az AVP Svéd-Magyar Kft.-nek, amely most - egy közbeiktatott cég által - megszerezte az MTK Labdarúgó Zrt.-t.

Nem ismerték

Ezenkívül Deutsch Tamás jelenlegi apósa, Lazsányi László egy időben az MTK-csarnokot üzemeltette, míg a cégpapírok szerint Deutsch Tamás legutóbbi esküvői tanúja, az egykori neves tévériporter, Palik László - akit annak idején maga Deutsch nevezett ki a Hungaroring élére - igazgatósági tag az MTK 1888 Zrt.-ben. Családtagok, barátok mindenütt.

A Fidesz politikusa 2010. május 26-án fogadta el az akkor nagy bajban lévő - a korábbi klubelnök, Hunvald György letartóztatása után anyagi csődbe tartó - MTK felkérését az elnöki posztra.

A többszöri "kiugrási kísérlet" után a Hungária körúton csaknem két évtizeden át regnáló Várszegi Gábor most már talán végleg elhagyta szeretett klubját. Domonyai László - aki az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. (volt) vezérigazgatójaként levezényelte az üzletkötést - azt hangsúlyozza, hogy több vevőjelölttel is tárgyaltak, és legfőbb szempontnak a jelentős tőkeerőt és a sportpiacon szerzett befektetői tapasztalatot tartották. Ehhez képest a végül befutott Blue & White Investment Zrt.-t alig fél esztendeje, 2013 júliusában alapították. A cég jegyzett tőkéje 5 millió forint, kizárólagos tulajdonosa az AVP Svéd-Magyar Videó- és Filmgyártó Kft. Ez utóbbit 1990-ben hozta létre Deutsch György, jelenlegi két tulajdonosa pedig Deutsch Judit és Deutsch Péter. Egy olyan vállalkozásról van szó, amely a legutóbbi három lezárt üzleti évében összesen (!) alig több mint kétmillió forintos árbevételre tett szert (2010-ben 156 ezer, 2011-ben 699 ezer, 2012-ben 1 538 ezer forint). A cég székhelye egy kelenföldi ház negyedik emeleti lakásában található, semmi nem utal arra, hogy a szokványos lakótelepi lakásajtó mögött egy nagy múltú budapesti klub tulajdonosai szorgoskodnának és őriznének 750 millió forint névértékű részvényt.

Domonyai László a Digi Tv műsorában meglepő kijelentést tett, miszerint ő maga csak az üzletkötés után, az újságokból szerzett tudomást a Blue & White üzleti hátteréről, vagyis arról, hogy valójában a Deutsch család áll a vállalkozás mögött. De így hogyan győződtek meg a szakértelemről és a tapasztalatról? Ezt a kérdést Deutsch Péternek, Domonyai Lászlónak és Kücsön Gyulának (a Blue & White vezérigazgatójának) egyaránt feltettük - érdemi válasz nem érkezett. Az operatív munkát a futballcsapatnál amúgy nagy szakmai rutinnal irányító Domonyai másik meglepő kijelentésével pedig, miszerint teljesen elkülönül egymástól a Deutsch testvérek igazgatta sportegyesület és a Deutsch testvérek által tulajdonolt futballklub, cikkünk elején már foglalkoztunk.

Várszegi ingyen adta?

Bár a cégadatok szerint az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. 749 millió forint névértékű részvényt birtokol, szó sincs arról, hogy itt ennyi forint cserélt volna gazdát. Amikor az újságírók Domonyait a lehetséges vételárról kérdezték, sejtelmesen csak ennyit mondott: "Talán több, talán kevesebb ennél."

A Hungária körúti stadion nem a klubé. Rendelkeznek mezekkel, labdákkal, hálókkal, de a materiális javak értéke nem jelentős. A bajnokságban való induláshoz elengedhetetlen MLSZ-licencjog kétségkívül nagy érték. Amerikában a négy nagy profi ligában több százmillió dollárt is érhet egy-egy csapatfranchise; ha egy baseball- vagy amerikaifutball-csapat gazdát cserél, akkor ezt valóban ki kell fizetni, de a hazai élvonalban nehéz számszerűsíteni az indulási jog értékét. Különösen, hogy - szemben az amerikai szisztémával - a klubtulajdonosok hasznot nemigen remélhetnek.

A hazai futballklubok legnagyobb értéke a szerződéssel rendelkező labdarúgók játékjoga. A mértékadó transfermarkt.de szerint a teljes magyar OTP Liga játékosállományának az értéke 103 millió euró, azaz mintegy 30 milliárd forint. A Videoton játékoskeretét 13, a Ferencvárosét 9, az MTK-ét pedig közel 5 és fél millió eurósra becsüli a lista. Az adatok frissességét jól mutatja, hogy a listában már szerepel a két új szerzemény, Vass Ádám (500 ezer euró) és Torghelle Sándor (400 ezer euró) is. Az új tulajdonosok által immár 2015 közepéig megbízott mesteredző, Garami József tehát napról napra mintegy 1,5 milliárd forintos "eszmei" értéket dirigál.

Adódik a kérdés: ha a játékosok egyéni értéke összeadva ennyit ér, akkor Várszegi miért nem legalább ekkora összeget kért? Talán mert jól tudta: így képtelenség lett volna vevőt találni. Mennyiért kelt el az MTK? Hivatalosan üzleti titok. Belső informátorunk szerint Várszegi önmagának nem is kért pénzt a klubért - papíron akár egy forintért is megválhatott az MTK-tól. Arról azonban meg akart bizonyosodni, hogy a vevőjelölt képes fenntartani a csapatot, és erről az győzhette meg, hogy - a felek által meg nem erősített értesüléseink szerint - tavaly decemberben a Blue & White képviselői ügyvédi letétbe helyeztek egy 150 és 200 millió közötti összeget. "Gábor azt akarta, hogy ezt a klubra fordítsák, és most azt láthatjuk, hogy a januári friss igazolásokat ebből a pénzből finanszírozza az új tulajdonos" - avat a részletekbe forrásunk. Ezekre az összegekre rákérdeztünk az MTK új gazdáinál is, de üzleti titokra hivatkozva érdemi választ nem kaptunk.

2013. augusztus 26-ig az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. részvényeinek névértéke 49 millió forint volt. Ekkorra a klub több százmillió forintos tartozást halmozott fel Várszegi Gáborral (pontosabban az ő cégeivel) szemben. E tartozást - mivel a kifizetésére esély sem kínálkozott - valószínűleg úgy lehetett eltüntetni a könyvekből, hogy a jegyzett tőkét felemelték 749 millióra (tartozás tőkésítése). Információink szerint az emelés során csupán az akkor még társrészvényes Zurich Investment tett be friss pénzt (60 millió forintot), míg az emelés maradék részét a játékosok marketing- és játékjogának könyvvizsgáló által megerősített felértékelése adta.

Hasonló tőkeinjekciót szinte valamennyi jelentős magyar klub végrehajtott már. "Az élvonalbeli klubok folyamatosan felélik saját tőkéjüket, amelynek szintje a 2011-es 5,2 milliárd forintról 2012 végére kétmilliárdra csökkent" - összegezte a hazai állapotokat másfél éve Muszbek Mihály sportközgazdász. Akkoriban az Újpest saját tőkéje mínusz 1,6 milliárd, a Ferencvárosé pedig mínusz 500 millió forintot mutatott.

A Várszegi által felépített MTK egyik legnagyobb értéke a Sándor Károly Akadémia, de érdekes módon nem a klub rendelkezett az akadémia tulajdonjogával, hanem éppen fordítva, az akadémia volt az MTK Budapest Zrt. egyik részvényese, ha úgy tetszik, tulajdonosa. A Blue & White az MTK Budapest Zrt. megszerzésekor tehát nem tett szert a Sándor Károly Akadémia részvényeire (igaz, ezek ún. nem szavazó részvények). Úgy tudjuk, hogy a jövőben az MTK-ban bemutatkozó egykori akademisták eladása esetén a kapott vételárat arányosan osztja majd el a klub és a nevelő egyesület. Az akadémiának helyet adó agárdi terület és a rajta álló épület továbbra is Várszegi tulajdona.

Hirtelen lett több százmilliójuk

"A fogyasztóhoz közvetlenül vagy akár közvetetten kapcsolódó üzleti alapú pénzek aránya a magyar futballban elenyésző, így a költségvetés jelentős részét a tulajdonosoknak saját forrásaikból vagy kölcsönökből kell előteremteniük" - mondja lapunknak András Krisztina közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. A tapasztalatok szerint a kölcsönök nagy részét is a tulajdonos biztosítja, mégpedig úgy, hogy később ő maga elengedi őket. Gyakorlatilag tehát a gazda tartja lélegeztetőgépen a csapatát.

Egy MTK nagyságrendű NB I-es klubnak hozzávetőleg 400 millió forint körüli összegre lehet szüksége egy bajnoki esztendőben - ez az alapszintű fennmaradáshoz elég. Ami a bevételeket illeti, mintegy 100 millió forint juthat a Hungária körútra az MLSZ-től a televíziós jogokból való részesedésként, további 70 millió forint körül hozhat a költségvetésbe a szövetség új juttatása, amely a fiatal játékosok szerepeltetését honorálja - és ebben az MTK igencsak jól teljesít. A jegy- és bérletbevételből (úgy tudjuk, átlagosan 200 bérlet talál gazdára) legfeljebb 10-12 millió jöhet be, míg az MTK-nál úgynevezett merchandising bevételről (emléktárgyak, mezek eladása stb.) nem beszélhetünk. Mindez együttesen 180 milliós bevétel. A fennmaradó összeget kell előteremtenie az új tulajdonosnak, és ne feledjük: alig néhány év alatt is többmilliárdosra ugrik e tétel. "A meccseinken továbbra sem lesznek tömegek, de abban bízunk, hogy Deutsch kapcsolatai behozzák a hirdetőket" - mondják lapunknak a csapat hűséges drukkerei. Ha így lesz, az felerősítheti a tendenciát, miszerint ahol a kormányhoz közel álló csoportok megjelennek, ott lesz támogató is.

De miért most jött létre a kontraktus? Ehhez nyilván kellett Várszegi szándéka. Másrészt emlékezzünk: 2013 novemberében Orbán Viktor és Deutsch Tamás stratégiai megállapodást kötött, amely szerint a megalakulásának 125. évfordulóját ünneplő klub 2020-ig évente 300 millió forintos állami támogatáshoz jut - hét év alatt 2,1 milliárdhoz! Egy olyan klubnál, ahol korábban nem volt pénz meleg vízre, ahol lerohadtak a vízitelepek, a létesítmények többségében áldatlan állapotok uralkodnak, és ahol rendszeresen csúszott a sportolók egy részének fizetése. Ezzel párhuzamosan az MTK - a hat fővárosi nagy klubbal egyetemben - megszabadult több százmillió forintos tartozásától, vagyis 2014-től adósság nélkül üzemelhet tovább.

Ugyancsak tavaly év végén immár hivatalosan is bejelentették, hogy az MTK összesen 5 milliárd forintot kap a kormánytól a meglévő sportlétesítmények fejlesztésére, valamint a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására. Információink szerint a stadion két oldalsó karéját lebontják, az egyik oldalon VIP-parkolót, a másikon villanyfényes, műfüves pályát létesítenek. Mindezeket Orbán Viktor, valamint Deutsch Tamás 2013 novemberében jelentette be. És néhány héttel ezek után megszületett a megállapodás a labdarúgóklub megvételéről. Valahol, valakiknek (akik amúgy nem szándékoznak felfedni a kilétüket) hirtelen lett erre több százmillió forintjuk, persze az állami milliárdok ígéretével a hátuk mögött. Bár sok a kérdőjel, például az, hogy ki állhat a háttérben, a jelek szerint az ügyletek során eddig nem történt szabálytalanság. Mindössze az vált ismét világossá, amit a hazai futballban és sok egyéb területen eddig is tapasztaltunk: ha hozzánk tartozol, ha közülünk való vagy, illetve ha elfogadod, hogy közülünk valaki átveszi az irányítást, akkor rendkívül jól járhatsz. Így válik családi üggyé - sok egyéb mellett - most Magyarország egyik legpatinásabb sportklubja: Deutsch család, MTK-család, Fidesz-család. Ami akkor is igaz, ha Deutsch Tamás érzelmileg valóban gyermekkora óta kötődik erősen a kék-fehér klubhoz. (Rákérdeztünk, Deutsch Tamás kapott, kap-e honoráriumot bármely, az MTK-nál betöltött pozíciója után, valamint, hogy Deutsch Péter mennyiért látja el a feladatait - érdemi válasz nem érkezett.)

Az elnök messzire tekint. Amikor tavaly a második vonalban még a feljutásért harcolt a csapat, bekukkantott az öltözőbe: "1972 óta vagyok MTK-drukker, de még nem volt lehetőségem arra, hogy a Hungária körúti szentély öltözőjébe lépjek, így ez óriási élményt jelentett számomra. (...) Azt azonban szeretném leszögezni, súlyos hibának tartom, ha a tulajdonos rendszeresen megfordul az öltözőben, így a srácoknak is megmondtam, hogy legközelebb akkor szeretnék jönni, ha a BL-be jutást ünnepeljük." A főtáblára kerülés még Várszeginek sem jött össze, sőt a Ferencváros 1995-ös és a Debrecen 2009-es szereplése óta egyetlen magyar csapatnak sem. Ha Deutsch elnöklésével, tulajdonlásával, irányításával ez sikerül, akkor a mérnökök azonnal kezdhetik a stadion áttervezését: kell majd a hely egy új szobornak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.